avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie proces verbal retinere permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie proces verbal retinere permis

Buna ziua,

Mi-a fost retinut permisul pe motiv ca nu as fi respectat indicatiile agentului din intersectie. Eu am virat la stanga (ceea ce este permis in intersectie si eram pe verde), insa agentul sustine ca mi-a facut semn sa merg inainte. Apoi au venit dupa mine cu masina si m-au oprit. Nu cred ca am sanse sa contest intamplarea pentru ca ar fi cuvantul meu contra cuvantul lui.

Insa procesul verbal contine 2 greseli care in opinia mea ar putea duce la anularea lui:
- Data procesului verbal nu este clar daca este luna martie sau aprilie, agentul gresind probabil data si scriind cifra 4 peste cifra 3, de o maniera care lasa sa se vada si cifra 3.

- La incadrarea faptei, rubrica " Fapta savarsita este prevazuta de art... din.. si sanctionata de art... din..." este scris, pe langa articolele respective(corect incadrate), "OUG 196/02 Rep". Dar OUG 196/2002 este o ordonanta despre salariile din invatamant si nu a existat nici o republicare! Probabil agentul a vrut sa scrie 195/2002, insa eu vad destul de clar ca este un "6" nu un "5" si toate persoanele care au vazut scrisul au fost de aceeasi parere (desi scrisul e relativ neinteligibil).

Considerati ca am suficiente argumente ca procesul verbal sa fie anulat pe motiv de nulitate absoluta sau este la decizia judecatorului daca se anuleaza (nulitate relativa - daca nu incurc termenii)?

Multumesc frumos pentru ajutor!

In cazul in care contest si castig, pot primi banii pe amenda inapoi? Sau mai bine nu o platesc?
Cel mai recent răspuns: pellyx31 , utilizator 17:50, 11 Aprilie 2012
gresita indicare a temeiului legal determina nulitatea pv
Orice motiv de nelegalitate pe care il apreciati in legatura cu PVCC va indrepateste sa formulati plangere contraventionala. Indicarea actului normativ este unul din elementele obligatorii prevazute de art.16 din OG 2/2001 iar nerespectarea lui atrage nulitatea, intr-adevar relativa a PVCC. Termenul de formulare a plangerii este de 15 zile de la data primirii PVCC.
Nu vreau sa va dezamagesc dar din practica judiciara pe care am parcurs-o daca fapta exista chiar daca data este ingrosata sau este o mica mazgaleala nu se va anula acel proces verbal in veci.
Mai mult decat atat, cu parere de rau, va spun, in contradictie cu colegii de mai sus, ca indicarea gresita a temeiului legal NU CONSTITUIE motiv de anulare a procesului verbal de contraventie.
Am gasit negru pe alb scris acest lucru in mai multe hotarari judecatoresti. Conditia estentiala este ca fapta sa fie descrisa corespunzator.
Mai bine recunoasteti fapta, o regretati si cereti instantei sa va returneze permisul pentru alte considerente (nu aveti cu ce sa ve deplasati si aveti stricta nevoie, sunteti sofer profesionist si lipsa carnetului atrage pierderea serviciului s.am.d.) si sunt convins ca instanta va aprecia pozitiv cererea dumneavoastra mai ales daca aveti copii in intretinere si nu aveti antecedente.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am depus plangerea si mai am o intrebare:

Am ales sa platesc jumatate din amenda, astfel incat sa limitez un eventual prejudiciu.

Pe PV de contraventie scrie ca chitanta si copia PV se transmit in termen de 15 zile de la comunicare unitatii din care face parte agentul constatator.

In conditiile in care eu am contestat PV in instanta si doresc recuperarea sumei platite, mai trebuie sa trimit aceste acte unitatii de politie pentru a nu fi obligat in cazul unei sentinte nefavorabile sa platesc toata amenda?

Multumesc!
Buna ziua,
am si eu o problema legata de un proces verbal incheiat pe 18 februariecare nu a sosit nici pana astazi si nu pot face plangere sau contestatie ca imi trebuie la dosar

Alte discuții în legătură

Retinerea permisului de conducere a_p_a a_p_a In cazul in care poltistul m-a oprit si pentru schimbarea direciei de mers spre stanga, prin asta incalcand marcajul longitudinal continuu, mi-a spus sa ... (vezi toată discuția)
Roviniete ioanasrl ioanasrl Am primit o amenda pt. lipsa rovinieta dupa 6 luni de zile de la data contraventiei. Pot face contestatie? Contraventia s/a savarsit cf. pv din 31.01.2012, in ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat crystale crystale Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate pietonilor (art 135 litera h) Am semnat de luare la cunostinta a constatarii ... (vezi toată discuția)