As dori putina lamurire despre drepurile de autor si anume, cum sa fac ca sa obtin drepturi de autor pe o lucrare originala proprie, la ce tarif si unde ar fi cel mai bine. Pentru ca am dat de multe situri romanesti care vad ca inregistreaza drepturi de autor si asa sunt putin cam confuz, desi ma gandesc ca o parte din acestea ar fi teapa.
Doresc sa inregistrez lucrarea ca sa o pot vinde ulterior.
Cum ar fi cel mai bine sa procedez ca sa-mi obtin dreptul de autor, care ar fi procedura?
dr. de autor nu se inregistreaza. El exista prin materializarea creatiei si se dovedeste prin orice mijloc de proba.
ptr programe de calculator, in vederea dovedirii dr. de autor asupra softului, acesta se poate depune in Registrul National de Programe de Autor (acest registru reprezintă un instrument unitar de evidenţă, la nivel naţional, a programelor pentru calculator introduse în circuitul comercial pe teritoriul României, a marcajelor holografice aplicate pe acestea, precum şi a persoanelor fizice autorizate, asociaţiilor familiale şi a persoanelor juridice care desfăşoară activităţi cu programe pentru calculator)
ptr opere scrise, titularii de drepturi pot autoriza COPYRO (organismul de gestiune colectiva in domeniul operelor scrise) sa-i reprezinte, si pot depune la acest organism manuscrisul operei in scopul obtinerii dovezii existentei dreptului.
reveniti cu mai multe detalii despre natura operei dvs. deoarece informatiile furnizate nu sunt suficiente.
Buna seara, sunt reprezentantul unei companii de marketing din London si reprezint prin contract o clienta care detine un screen play in vederea vanzarii acestia catre case de productie filme din UK. Intrebarea mea este daca lucrarea literara trebuie inregistrata cu drepturi de autor la nivel inernational sau daca este suficient inregistrarea acesteia la nivel national, respectiv in Romania.
dr. de autor NU SE INREGISTREAZA. Dr. de autor se naste cu materializarea creatiei. El nu are o reglementare procedurala ca dr. la marca care necesita inregistrarea la un organ national/comunitar. Dr. de autor se dovedeste prin orice mijloc de proba.
in cazul screen playului avem 2 apecte: unul grafic dat de rularea programului, si un aspect informatic dat de programul insusi.
in ceea ce priveste aspectul informatic, trebuie sa vedeti prevederile legii din UK [raportat la legea romana, conf ordonantei guvernului 25/2006, in cazul screen playului nu este nevoie de inregistrarea acestuia in registrul national al programelor de calculator (RNPC), respectiv inregistrarea producatorului screenpalyului in RNPC deoarece acesta este un program de calculator specializat, facut la comanda pentru anumite companii, el nefiind comercializat publicului larg].
contractul cu casele de productie din UK se va face pe legislatia engleza, ai, ar trebui sa vedeti ce spune aceasta legislatie privind cesiunea dr. de autor. trebuie sa verificati daca aceasta cesiune este valabila si ptr. dr. morale (in legea romana dr. morale sunt inalienabile). de aceea va sfatuiesc sa va adresati unui solliciter britanic.