avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizare

Buna ziua,

SUNT DISPONIBILIZATA SI AM SALARII RESTANTE DE 4 LUNI
VA ROG SA IMI RASPUNDETI DACA SOCIETATEA ARE OBLIGATIA CA LA INCETAREA ACTIVITATI SA -MI PLATEASCA RESTANTELE SALARIALE

Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 11:42, 3 Aprilie 2012
1. Angajatorul are obligatia prevazuta in contractul individual de munca de a va plati toate drepturile banesti pentru munca prestata.

2. Daca nu o face puteti face o sesizare la ITM si il puteti actiona in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Angajatorul are obligatia de a va plati drepturile salariale pana la data incetarii raportului de munca.
In cazul in care acestea nu sunt platite la data stabilita prin c.i.m. pentru plata salariului sau la incetarea c.i.m., aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii , precum si actionarea in instanta a angajatorului - Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu , actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Ambele modalitati pot fi exercitate concomitent ... ITM-ul si/sau Inspectia Muncii constata neplata salariului , dar nu-l poate obiga pe angajator la plata acestuia ...singura autoritate in stat este instanta de judecata care-l poate obliga pe angajator la plata salariilor restante.
tudorvaleriu a scris:

2. Daca nu o face puteti face o sesizare la ITM si il puteti actiona in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

1. Faceti cerere de plata a salariilor catre angajator (solutionare amiabila): exprimandu-va aproximativ "doresc sa se rezolve situatia salariilor mele pe cale amiabila, inainte sa apelez la instanta de judecata". Citati-i angajatorului articolele din codul muncii referitoare la plata salariilor:

ART. 253 – Raspunderea angajatorului; actiunea in regres
(fostul art. 269 anterior republicarii din 2011)

(1) (Legea 237/2007) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.


ART. 261 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor
(fostul art. 277 anterior republicarii din 2011)

Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Nu va ia foarte mult sa parcurgeti tot Codul Muncii si sa gasiti articole relevante (care ar fi trebuit predat in scoli in loc de alte tampenii)

Puteti angaja avocat sau puteti concepe dvs chemarea, sunteti scutita de taxe in litigii de munca (unde veti adresa chemarea in judecata)

2. Puteti face plangere la ITM dupa ce dati in judecata angajatorul daca refuza plata salariilor, fiindca aveti mari sanse ca ITM-ul sa va trimita tot in instanta oricum.

3. In chemarea in judecata atasati dovada refuzului angajatorului (aveti grija sa inregistrati cererea la angajator si sa cereti o copie cu stampila/semnatura unitatii, de pe care faceti copie, semnati si scrieti "conform cu originalul" in dreapta jos pe undeva. Atasati si raspunsul ITM cand vine

4. Puteti primi termen si peste un an in tribunale dupa care mai poate dura jumatate de an procesul sau chiar si un an, asa ca luati in considerare si acest aspect

P.S. Am dat un model de chemare in judecata pe aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
masayoshi, utilizator
obligatia o are. daca nu si-o executa de bunavoie, mai incercati si cu o notificare prin executor...si apoi singura solutie este instanta, tribunalul de domiciliu al dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariului danutz69 danutz69 Sunt in situatia de a nu fi primit salariul aferent ultimelor 3 luni , iar angajatorul find un ong vine cu tot felul de justificari mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa acorde concediu dar sa il si plateasca rhynaste rhynaste Salut. Incepand cu luna Noiembrie a anului 2016 Angajatorul mi-a refuzat cererile de concediu de odihna, ramanandu-mi un numar de 15 zile de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Reclamatie itm clala clala Buna ziua, Am inaintat o reclamatie la ITM pentru neinregistrare CIM la care am atasat ca dovada adeverinta de salariu si am primit urmatorul ... (vezi toată discuția)