avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza concediul de maternitate si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza concediul de maternitate si indemnizatia pentru CCC?

Din punct de vedere material cum se calculeaza concediul prenatal, cel de lehuzie si indemnizatia de crestere copil? Multumesc
Concediul prenatal si cel de lehuzie formeaza concediul de maternitate de 126 de zile. Acesta se calculeaza astfel: 85% din media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare, raportate la numarul de zile lucrate in cele 6 luni, multiplicata cu numarul de zile de concediu medical din fiecare luna.
Concediul de crestere a copilului: 75% din media veniturilor nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 1200 lei (pt. 2 ani) sau 3400 lei (pt.1 an)..
Are voie angajatorul sa nu imi acorde toate cele 126 de zile de concediu de maternitate?
Va multumesc
Concediul de maternitate vi-l acorda medicul de familie si nu necesita aprobarea angajatorului. Dvs. aveti obligatia sa prezentati certificatul medical in fiecare luna si probabil angajatorul nu vrea sa va plateasca indemnizatia aferenta.
Este contraventie acest refuz nejustificat al platii, puteti face o sesizare la Casa de sanatate.

OUG nr. 158/2005:

ART. 47
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurãri de sãnãtate, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevãzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obținere concediu de maternitate va_entina va_entina Bună ziua Sunt însărcinată în luna a 6-a și până acum,oficial,angajatorul nu are nici un act care să dovedească acest lucru(la înmânarea ... (vezi toată discuția)
Prenatalul luscinia1987 luscinia1987 buna ziua...mentionez ca pe data de 15 mai am intrat in concediu prenatal....suntem deja in data de 26 iunie iar eu nu am primit nici un ban...am sunat la ... (vezi toată discuția)
Neplata totala a concediului medical moraru2000 moraru2000 am fost angajata unei firme,am nascut ,am intrat in cele 126 de zile de concediu prenatal,am renuntat la el dupa 42 de zile,obligatorii;angajatorul nu vrea sa ... (vezi toată discuția)