intrebarea mea se refera la o donatie mai neobisnuita si anume in anul 1978 parintii mei au vrut sa cumpere un apartament dar datorita unei legi date de Ceausescu in acel timp,n-aveau voie sa aiba mai multe proprietati(aveau deja una obtinuta prin decesul parintilor)asa ca au rezolvat problema facand actul de vanzare-cumparare intre vanzator si fratele meu care era major,eu minora,bineinteles ei platind cumpararea-iar fratele meu a dat in aceeasi zi o procura notariala in care a scris ca parintii nostri pot face orice doresc cu apt,sa-l vanda etc,iar dupa doua saptamani fratele meu le-a donat apartamentul.(urmand ca in termen de un an ei sa treaca cealalta proprietate pe numele unei rude,ceea ce-au si facut.)
Tot in anul 1978,ulterior acestei donatii,parintii nostri au donat notarial si ei la randul lor fratelui meu bani ca sa-si cumpere si el un apartament ,mentionez ca apoi in 1990 fratele meu a plecat din tara stabilindu-si domiciliul in strainatate,casatorindu-se de doua ori si la ora actuala avand doi copii din doua casatorii diferite-inca minori.
Intrebarea este daca daca parintii nostri pot vinde acest apartament asa cum ar dori sau exista vreo problema din cauza acestei donatii datorita faptului ca fratele meu are copii?
Mentionez ca parintii detin toate actele mentionate mai sus,deci actul de vanzare-cumparare al fratelui meu,donatia lui catre parinti,procura fratelui ca ei pot face orice cu apartamentul,donatia lor in bani catre fratele meu pt achitarea apt lui,precum si o declaratie a lui ca fiind student nu avea niciun venit si a achitat apartamentul acesta pe care l-a donat parintilor cu banii lor.
Va multumesc
In principiu nu ar trebui sa fie nici o problema iar parintii sa poata vinde linistiti, asta in cazul in care fratele dumneavoastra nu contesta actul de donatie.
Multumesc,dar pe mine m-ar interesa daca in lumina noului cod civil copiii fratelui meu ar putea vreodata contesta donatia avand in vedere ca ea a fost facuta de fratele meu parintilor nostri dar cu banii lor,avand dovezi in acest sens dupa cum am spus.
Bineinteles ca fratele meu nu contesta donatia facuta in 1978,au trecut 33 de ani si n-a contestat-o si oricum am inteles ca o donatie nu se poate contesta din senin,ci numai pentru ingratitudine,ori in cazul acesta nu se pune problema.
Noul cod civil nu are nicio legatura cu donatia facuta inainte de intrarea lui in vigoare.
Potrivit vechiului cod civil, donatia este revocata de drept in cazul in care survine nasterea unui copil al donatorului.
Acuma, ca va fi invocata sau nu de catre cineva aceasta revocare de drept, ramane de vazut. Oricum, trebuie verificat si daca nu cumva a intervenit prescriptia (30 de ani de la nasterea copilului, conform art.840 C.civil - cel vechi, bineinteles)
Donatie intre frati
mariaxxx
Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)