avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari - reparatie ghena de gunoi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari - reparatie ghena de gunoi

In blocul in care locuiesc toboganul de la ghena de gunoi este spart la fiecare din punctele care deservesc cele 9 etaje. Din acest motiv, gunoiul este in mod constant depozitat in camera care adaposteste toboganul, fiind un focar de infectie pentru noi toti. Mirosul a devenit de nesuportat. E drept, femeia de serviciu curata din 2 in 2 zile, dar este insuficient.
Administratorul blocului refuza sa repare/inlocuiasca toboganul pe motiv ca administratia nu are suficienti bani pentru aceasta reparatie, in ciuda celor 4.000 RON constituiti ca fond de reparatii. Acesti bani sunt folositi pentru a se achita facturile.
Imi puteti spune, va rog, daca exista vreun cadru legal care sa il oblige pe administrator sa faca aceasta reparatie?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: decs , utilizator 12:43, 22 Mai 2012
Da, exista cadrul legal - decizia Comitetului Executiv. Dvs. trebuie sa va adresati conducerii Asociatiei de Proprietari care poate lua o astfel de decizie, nu administratorului care este un angajat al Asociatiei, care executa deciziile Comitetului Executiv.
Fiind vorba de o suma destul de mare, probabil ca masura repararii trebuia hotarata de Adunarea Generala.
Referitor la faptul ca fondul de reparatii este folosit pentru plata facturilor de utilitati - sa stiti ca se mai practica si in alte asociatii, dar nu din cauza administratorului, ci din alte cauze cum ar fi: fond de rulment subdimensionat; proprietari restantieri, etc.
Este posibil ca administratorul dvs. sa aiba dreptate, iar in cazul in care ar demara actiunea de reparare a tubulaturii pentru gunoi s-ar putea ajunge in situatia de a nu avea banii necesari pentru plata facturilor de utilitati (ex. factura de apa rece). In acest caz ar fi toti membri asociatiei nemultumiti - pe buna dreptate.
Cum putem sti care sunt costurile unei astfel de lucrari daca nu se ia in calcul asa ceva? Nu ar trebui mai intai sa se caute oferte, sa se prezinte proprietarilor si apoi sa decida daca se poate face/nu?
Cum ar trebui sa ma adresez Comitetului Executiv? Banuiesc ca printr-o cerere scrisa, nu? Am mai avut astfel de incercari si Presedintele Asociatiei a refuzat sa imi primeasca cererea. Cum pot sa il oblig sa ia act de ce cer eu? In lipsa unuei cereri inregistrate nu pot sa dovedesc ca am avut o stafel de actiune, nu?
Intr-adevar, daca nu aveti o cerere scrisa, nu se poate dovedi ca ati avut si initiativa.
Nu trebuie AG ca sa se repare ceva in asociatia dv.
Pur si simplu adunati-va intr-o seara mai multi proprietari care doriti aceasta reparatie si chemati-l si pe presedintele asociatiei de fata, la discutie, sau duceti-va la usa lui.
Chiar si dv. puteti cauta oferte, daca vedeti ca presedintele este indolent, i le prezentati si incepeti sa faceti presiune pe el sa rezolve problema asta. Nu-l lasati in pace pana nu va veti vedea cu tubulatura noua la ghena! :)
Costurile cu tubulatura nu sunt foarte mari, pana in 3000 lei, apreciez eu dupa cum stiu ca a costat o asemenea lucrare acum vreo 4 ani la o scara de bloc similara cu a dv. (atunci = 2400 lei)
Cereti marirea fondului de rulment, cereti alimentarea fondului de reparatii, astfel incat plata facturilor sa se faca cu fondul de rulment si incasari curente, iar din banii fondului de reparatii sa faceti reparatiile necesare in bloc.
Imi puteti spune, va rog, in care lege este prevazuta obligativitatea de a se repara spatiile comune?
Va multumesc anticipat
In Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
...................
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
...................
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Amenajare platforma de gunoi breazamoreni breazamoreni Buna ziua, O parte din proprietarii blocului nostru doresc amenajarea platformei de gunoi. Stiu ca noi toti locatarii suntem obligati sa facem acest lucru ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari are dreptul sa faca ce vrea fara ca prorietarii de apartamente sa stie??? CORINA GIROVEANU CORINA GIROVEANU Buna ziua, am si eu o intrebare si as dori sa stiu daca este legal ceea ce face presedintele de asociatie de la noi. am primit ieri o citatie de la ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)