avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintarea unei asociatii de parinti
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintarea unei asociatii de parinti

Buna ziua,
Facem primii pasi in infiintarea Asociatiei de parinti a gradinitei xx .
Ne-am inpotmolit inca de la inceput pentru ca nu stim care este situatia in care avem nevoie de cenzor; ce pregatire tb sa aiba aceasta persoana? Deasemenea , nu stim daca, contabilul asociatiei tb sa fie expert contabil!
asteptam sfaturile dvs cu interes! o zi buna
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:42, 3 Aprilie 2012
Cenzorul controleaza din punct de vedere financiar activitatea oricarei persoane juridice. El trebuie sa fie expert contabil, si, evident nu poate fi acelasi cu contabilul organizatiei. Este obligatoriu sa numiti (si sa mentionati acest lucru in statut), un cenzor, doar daca organizatia are mai mult de 15 asociati. Daca numarul asociatilor este mai mare de 100, trebuie numita o comisie de cenzori, dintre care cel putin unul sa fie contabil autorizat sau expert contabil.
sursa-www.firme.ro
Pe langa ce v-a comunicat colega anterior, pentru tinerea contabilitatii in cursul anului, puteti colabora cu o persoana care sa aiba cunostinte in domeniu fara a fi contabil autorizat. Poate fi si unul dintre membrii asociatiei (unul dintre parinti) care se pricepe la contabilitatea primara. Doar pentru intocmirea si semnarea bilantului anual va trebuie un contabil autorizat membru CECCAR. Puteti incheia cu o astfel de persoana un contract de prestari servicii pentru cateva ore cat ii ia sa faca respectiva lucrare.
Aveti si legea care reglementeaza acest domeniu la adresa [ link extern ]
multumesc pentru raspuns...insa iar am o intrebare ,ca nu mi-e clar.Daca suntem numai 3 membri fondatori iar restul parintilor membrii sustinatori, atunci nu mai am nevoie de cenzor? Problema noastra mare este ca nu gasim un contabil expert, intre parintii din gradinita! ce ma sfatuiti?
Domnule Neagu, va multumesc ptr raspuns si materialul trimis!
Nu mai aveti nevoie de cenzor in situatia respectiva. Acei minim 15 membrii cuprind membrii cu drepturi depline, cei care participa la adunarea generala, care au drept de a vota, de a alege si a fi ales in organele de conducere ale asociatiei, de a participa la elaborarea strategiei asociatiei.
Membrii fondatori sunt membrii care au fost la inceput si au format respectiva asociatie. Pe parcurs in asociatie pot sa mai intre si alti membri, cu aceleasi drepturi statutare sau pot renunta la calitatea de membru, chiar si dintre membrii fondatori, fara ca asociatia sa se dizolve. Ea nu e asociatia numai a celor 3 membrii fondatori. Peste cativa ani, de exemplu majoritatea in asociatie poate fi formata din persoane(parinti in cazul dumneavostra) care au devenit membrii pe parcurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)
Dacă cenzorul neapărat trebuie să fie și membrul asociației? Slavi_45 Slavi_45 Asociația mea are trei membri fondatori, fiind în stadiu de dobântire a statutului de persoana juridica. Judecătorul a cerut ca Asociația să aibă și un ... (vezi toată discuția)
Evidenta contabila la asociatia de parinti marcu40 marcu40 Buna ziua Va rog sa ma lamuriti in cateva aspecte legate de activitatea asociatiei de parinti 1.daca asociatia are mai putin de 100 membri,contabilitatea ... (vezi toată discuția)