1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este suficient si daca aveti o vechime de minimum o luna.
- Asadar veti beneficia de concediu de maternitate si de indemnizatia aferenta.
2. - Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an sau 2 ani, trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau periaode asimilate (concediu medical, concediu de maternitate, somaj indemnizat, studenta la zi, eleva etc.).
- Aceste 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.
- Spuneti ce statut aveti in fiecare luna din cele 12 anterioare datei nasterii copilului.
3. Sotul poate beneficia de CCC daca frecventeaza cursurile de zi, fara intrerupere, ale unei unitati de invatamant.
4. Dupa ce stabilim cine intra in CCC (mama sau tatal) va spun si cum se procedeaza.
Imi cer scuze ca raspuns dupa atata timp dar am avut putina treaba:).
- Am lucrat de pe data de 27.06.2011- 28.07.2011 la Hanul Berarilor avand salariul de 800lei;
- apoi la un restaurant dar nu am avut niciun contract:(.
Am mai lucrat la un restaurant''Gallienus'' mai mult timp dar mi-au facut contract de abia in ultima luna cand am plecat pt ca atunci a venit un control de la ITM si au fost obligati sa-mi faca; adica doar pe luna octombrie la program 4h cu un salariu de 400lei(desigur ca eu lucram mai mult dar ca sa nu mai plateasca atat de muti bani la stat);
- iar de pe data de 7.12.2011 si pana in prezent lucrez la SC.VALORIS.SRL ca agent call center avand un salariu de 804lei.
Sotul meu este in an suplimentar(adica trebuia sa termine facultate anul acesta dar mai face inca un an in plus ).
Banuiesc ca data probabila a nasterii va fi undeva prin august?Daca este asa,atunci cele 12 luni luate in calcul sunt august2011-august2012,cum dvs. nu ati realizat venit impozabil intre august si octombrie 2011(ati lucrat,dar la negru,)nu veti putea beneficia de concediul si indemnizatia de crestere copil.
Sotul dvs.in schimb va putea beneficia fiind student la data nasterii,chiar daca repeta anul acesta(an complementar cum se numeste acum).Va putea beneficia si daca nasterea se va produce mai tarziu si el sa va afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor universitare organizate potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare finalizarii studiilor.
Buna seara,
Eu trebuia sa termin anul trecut Facultatea de Geografie dar din pacate nu am bani sa imi platesc semestru de gratie si o sa dau examenele anul viitor; la fel si licenta.Eu pot sa obtin indemnizatia daca am intrerup un an?
Unde anume trebuie sa depun actele pt a primi sotul meu indemnizatia si ce acte trebuie sa depun? O sa nasc la inceputul lunii iulie si stiu ca 126zile primesc de la munca bani pt prenatal/postnatal.Cand anume trebuie sa depunem actele? Noi locuim in Bucuresti dar noi suntem din Pitesti; o sa nasc la spitalul Elias.
Si mai am o intrebare: in cele 126zile cati bani trebuie sa primesc daca salariul meu este de 804lei/luna?
Va multumesc foarte mult pt ajutorul acordat! Hristos a Inviat!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...
Art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
...
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
3. - Mergeti la Primaria sectorului din Bucuresti unde aveti resedinta (cu viza de flotant) si solicitati lista cu actele necesare in cazul sotului student.
- Sotul va trebui sa prezinte si o adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, care sã ateste frecventarea cursurilor fãrã întrerupere, pânã la data solicitãrii acesteia.