avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... semnatura prin fax
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

semnatura prin fax

E legal ca un consilier juridic sa vizeze actele societatii (sa semneze) inclusiv contractele comerciale si apoi sa le transmita prin fax? Semnatura astfel trimisa pe acte, prin fax e conforma normelor legale? Sau documentele nu pot fi vizate in acest mod?

Va rog sa imi indicati numarul actului normativ (daca exista) care reglementeaza o astfel de practica, semnatura legal exprimata prin fax.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:23, 7 Decembrie 2008
Din cite stiu eu,

Avizul consilierului juridic nu este obligatoriu pe nici un act.

Orice act este la fel de valabil cu sau fara viza juristului.

Asa ca nu prea inteleg care este utilitatea dezbaterii.

Consilierul juridic/juristul poate comunica/aviza/trimite avizul prin orice metoda care asigura transmiterea textului.

Nu inteleg ce relevanta are.

Oricum, avizul este consultativ ! Nu inteleg nevoia de securitate si formalitatea in transmisia avizului.
Puteti comunica avizul si verbal, prin SMS, sau prin porumbei calatori.

Tot aia e !

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2008
ContSters51068, utilizator
:)):)):)) Daaa...interesanta faza cu porumbeii calatori.
Bineinteles ca reprezinta numai o viza, semnatura juristului. Dar dvs nu v-ati gandit din perspectiva persoanei implicate, a salariatului consilier juridic, ca de asta era vorba. Un cons juridic are in fisa postului stipulat vizarea tuturor inscrisurilor emise de societate, inclusiv filiale si sucursale raspandite in toata tara. Ca sa fie prezent in toate colturile tarii 7 zile pe saptamana odata intr-o localitate altadata in alta localitate...e cam greu, nu e asa domnule avocat, alberto?:) Mai ales cand toti au pretentia sa li se semneze actele cu pixul acela cu pasta albastra.
De aceea am cerut parerea stimatilor forumari. Sper ca ati inteles utilitatea intrebarii mele acum.

Va multumesc pentru raspunsuri.
In privinta pixului cu mina albastra: este buna remarca lui albert deoarece, daca ai semna cu pixul rosu nu ar iesi (nu s-ar vedea)la fax!
dorinv a scris:

E legal ca un consilier juridic sa vizeze actele societatii (sa semneze) inclusiv contractele comerciale si apoi sa le transmita prin fax? Semnatura astfel trimisa pe acte, prin fax e conforma normelor legale? Sau documentele nu pot fi vizate in acest mod?
Va rog sa imi indicati numarul actului normativ (daca exista) care reglementeaza o astfel de practica, semnatura legal exprimata prin fax.
Va multumesc.


Am intuit ce vreti sa intrebati, de fapt, dar, daca despre dvs. este vorba, trebuie sa solicitati, la randul dvs., sa vi se comunice actele care stau la baza intocmirii contractelor comerciale! De asemenea, trebuie sa solicitati ca actele care poarta semnatura dvs. sa va fie recomunicate prin fax, dupa ce au semnat si directorii!
Nu uitati ca, incepand cu 2003, avizul juristului nu mai este unul consultativ; conform prevederilor Legii nr. 514/2003 si Statutului consilierilor juridici, putem fi trasi la raspundere pentru fiecare semnatura, inclusiv in conditiile dreptului comun!
Norocul nostru ca nu stiu prea multi asta! Sfatul unui consilier juridic pentru alt consilier juridic: asigurati-va ca actele semnate de dvs. va sunt recomunicate iar in privinta contractelor, "acoperiti-va" cu hartii! Paza buna trece primejdia rea!
Bafta!
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Nu sunt consilier juridic insa problemele supuse forumului de catre mine privesc o parte a activitatii mele.:)

Art. 4. din Legea amintita de dvs

Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.

Ce inseamna :sa se acopere de hartii? Eu stiam ca un cons jur avizeaza un act din punct de vedere al legalitatii acestuia daca e incheiat si respecta normele juridice. Cat priveste partea economica sau financiara...nu cred ca el poate fi tras la raspundere.

Alte discuții în legătură

Juristul poate fi obligat să semneze /avizeze asemenea acte ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Astăzi s-a pus problema ca juristul instituției noastre publice să pună semnătura pe Statele de plată..... Vă rog frumos să mă ... (vezi toată discuția)
Urgent semnare acte de cãtre consilier juridic Katri Katri Consilierul juridic are voie să semneze un Contract de închiriere în care locator este o persoana fizică? Consilierul juridic este angajatul locatarului. (vezi toată discuția)
Viza pentru legalitate a unui act ContSters56278 ContSters56278 Exista mai multe moduri de a viza juridic un contract Poate fi valabila viza daca e semnat de jurist doar cu semnatura fara a preciza nume ? (vezi toată discuția)