avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Casa de Pensii greseste, asiguratul plateste... Cum ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Casa de Pensii greseste, asiguratul plateste... Cum poate fi trasa la raspundere institutia?

Buna ziua,
Problema pentru care scriu este legata de decizia primita la inceputul acestui an din partea Casei de Pensii Cluj conform careia am de plata peste 1000 de lei reprezentand contributia de asigurari sociale plus dobanzi si penalitati. Punctual lucrurile stau astfel:
1. Sunt traducator autorizat si sunt inregistrata cu declaratie de asigurare, administrarea contului de asigurari intrand, din cate stiu, in sarcina Casei de Pensii, drept pentru care nu pot merge direct la casierie si sa platesc cat doresc eu, ci am nevoie de o dispozitie de plata completata cu suma + eventualele majorari si semnata de cei de la ghiseul Serviciului Evidenta Contribuabili.
2. In iulie 2010 am solicitat o adeverinta care atesta platile la zi, adeverinta necesara pentru concediul de maternitate care a inceput in decembrie cand am nascut. Din iulie de cand dansii au confirmat prin adeverinta ca eram la zi si pana in decembrie am platit pentru restul lunilor, iar in decembrie cand am intrat in concediu de maternitate, mi s-a semnat si stampilat comunicarea de modificare la Casa de Pensii prin care se sista obligatia platilor pe durata de 2 ani, moment in care s-a reefectuat o verificare inainte de a se aproba si mi s-a comunicat ca totul era in regula si eram la zi.
3. In urma audientelor la seful serviciului de evidenta contribuabili si la directorul Casei de Pensii, ambii au recunoscut ca "cineva" de la ei a facut o greseala, cu toate acestea, insa, ei nu pot interveni in program, raspunsul fiind invariabil ca am dreptate si ca asta e, iar solutia indicata cu seninatate fiind sa dau in judecata casa de pensii
4. Greseala a fost ca in martie 2005 am reintrat in evidenta lor cu declaratie de asigurare dupa incetarea unui contract de munca, dar m-au inregistrat gresit incepand cu iulie 2005, iar platile pe care le-am efectuat din martie pana in iulie au ascuns un debit care a aparut in decembrie 2006, aceasta greseala de inregistrare a aparut si in adeverinta emisa.
5. In 2006 nu am platit pe luna decembrie, iar in anul 2007 (cand ei au schimbat programul de operare) m-am prezentat pentru a plati pe lunile restante in februarie, moment in care in program nu figura plata restanta, si, drept urmare, serviciul mi-a semnat si completat dispozitia de plata doar pe o luna.
6. In 2008, am incercat sa platesc retroactiv pe 2 luni si am fost surprinsa ca mi s-a completat o suma mai mica decat ce calculasem eu, iar raspunsul la nedumerirea mea a fost ca se pare ca am platit anterior mai mult si s-a adunat acoperind debitul.
7. Acest serviciu asigura Verificare, lucru pe care il scrie mare pe ghiseu, insa, din pacate, daca unul dintre ei face o greseala, iar contribuabilul nu observa, nimeni nu mai verifica, iar Verificarea dorita este una gresita, una pentru care platim.
8. Am platit aceasta suma ca sa nu continue sa curga penalitatile.
Intrebarea mea este in ce masura poate fi trasa la raspundere aceasta institutie pentru o astfel de greseala si care este legea in baza careia se stabilesc drepturile contribuabililor in relatiile cu aceste institutii de stat. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Nu inteleg cat o sa platesc la casa de asigurari de sanatate AlexandruGabriel19972 AlexandruGabriel19972 Buna seara. Am si eu o nelamurire. In Octombrie 2018 am avut niste probleme de sanatate si nu am mai putut munci pana in Februarie 2019.Eu am platit CAS ... (vezi toată discuția)
Inregistrare gresita a grupei de munca in arhiva electronica a cnpp sorlei sorlei Buna ziua, va aduc la cunostinta urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat mi-am deschis un cont la serviciile on line ale CNPP si am constatat o ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca angajatorul a platit taxele pentru mine olimiha olimiha Am fost sa ma interesez la ITM daca sint cu cartea de munca la zi, de acolo reiese ca sant activa la aceasta firma dar atat. Nu este vreo dovada ca s-au ... (vezi toată discuția)