avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum aflu daca angajatorul a platit taxele pentru mine
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum aflu daca angajatorul a platit taxele pentru mine

Am fost sa ma interesez la ITM daca sint cu cartea de munca la zi, de acolo reiese ca sant activa la aceasta firma dar atat. Nu este vreo dovada ca s-au achitat taxele.
Am intrebat la firma de cand nu ne e platit pentru cartea de munca si a inceput sa tipe pe mine, ca eu cum imi permit sa nu am incredere, sa-mi dau demisia ca nu poate lucra cu un om care nu are incredere. Spune ca nu e adevarat, ca a platit, desi vineri a spus ca nu are bani pentru ultimele luni ale anului trecut. Am intrebat de ce nu am semnat stat de plata de cand lucrez aici, raspunsul a fost ca semnatura mea nu e obligatorie asta in conditiile in care primim salariul in mina, nu pe card.
Singura plata care am putut sa o verific e acel 2% pentru pensia privata si e platit la zi si cu toate astea la ITM figurez fara taxe platite, lucru pe care angajatorul nu-l recunoaste dar nu a mi-a facut nici dovada vreunei plati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 4 Februarie 2009
Daca aveti platita contributia la pensii inseamna ca patronul dvs a platit, cel putin, contibutia la bugetul asigurarilor de stat.Statul de salarii trebuie semnat, nesemnarea lui e in dezavantajul societatii care, nu are dovada platii salariului catre salariati.ITM-ul nu are de unde sa stie daca s-au platit cotele de contributii la salarii, deoarece platile se fac in bugetele de asigurari sau bugetele de stat.Numai administratia fiscala are aceste situatii.ITM-ul stir doar daca s-a platit comisionul pentru completarea cartilor de munca, acel 0,75% din fondul de salarii.Mai exist posibilitatea sa intrati pe site-ul anaf sa verificati societatea daca apare in lista datornicilor.
Adresati-va Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru a verifica daca angajatorul a platit taxele si contributiile datorate bugetului de stat.
De asemenea, pentru a va verifica stagiul de cotizare puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare. Certificatul privind stagiul de cotizare este un document prin care fiecare persoana asigurata in cadrul sistemului public este informata despre stagiul de cotizare pe care l-a realizat si ce venituri asigurate a avut in anul calendaristic pentru care a fost emis. Aceste date sunt inregistrate in evidentele Casei de Pensii exact cum au fost declarate lunar de catre angajatorii persoanelor asigurate.

Expun si eu problema mea,care este asemanatoare.Lucrez din noiembrie 2007,insa carte de munca mi s-a facut abia in 1999,pentru ca mi s-a explicat ca nu existau tipizate la ITM.Economista mi-a spus ca salariul este declarat,si contributiile la stat sint virate in fiecare luna,sa nu imi fac probleme.La plecarea din firma am primit cartea de munca si am vazut ca acolo s-a operat tot incepand cu anul 1999.In evidentele ITM apar la fel,pentru ca de atunci am avut cartea de munca.Ce s-a intamplat cu anul 1998?Cum aflu eu daca nu am pierdut vechimea?Banuiesc ca tot la Casa de Pensii trebuie sa merg.Dar daca acolo mi se va spune ca nu s-au virat contributiile pe 1998,ce fac mai departe?Am contractul de munca incheiat in nov.1997 si stampilat de ITM.La ITM mi-au spus ca in baza unei adeverinte de la angajator,ei pot completa cartea de munca pt anul 2008.Nu inteleg.Ce adeverinta?Nu e nevoie de statele de plata?Nu ma intereseaza sa am cartea completata(am inteles ca se si renunta la ele...),ci sa fiu in legalitate pe 2008,cu contributiile platite. si sa nu pierd un an vechime.
Eu nu mai inteleg nimic:sorry:.Ori incurcati dvs anii."Lucrez din noiembrie 2007,insa carte de munca mi s-a facut abia in 1999"???????Daca societatea care v-a incheiat contractul de munca mai functioneaza, cereti o adeverinta de la ei.Daca nu, mergeti la Casa de Pensii.atata timp cat contractul de munca este valabil, cei de la ITM vor completa cartea de munca.Statele trebuie sa existe in arhivele fiecarui inspector, pt.ca se depun lunar.
Ce inseamna pentru o firma cand apare la registrul comertului ca bilantul anual pe 2007 e nedepus? E tot firma unde lucrez...

Alte discuții în legătură

Drepturi din salariu geanyna2 geanyna2 buna ziua lucrez intr-un salon de coafura cu contract de 4 ore pe zi si sunt platita la procent din incasari. Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1.cum pot ... (vezi toată discuția)
Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale creatza_70 creatza_70 Buna ziua! Intrebarea este din partea unei cunostinte. Aceasta lucreaza cu carte de munca la un spital si mai are si un contract la un cabinet medical, ... (vezi toată discuția)