avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drept are sotul la mostenirea lasata in urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drept are sotul la mostenirea lasata in urma tatalui meu?

Deci....tatal meu a murit in urma cu 3 ani iar mama vrea sa facem acum succesiunea ca sa poata vanda apartamentul in care sta in momentul de fata (dupa urma tatalui meu) dupa care vrea sa construiasca o casa care sa fie pe numele a 3 persoane ...pe numele ei,pe numele sorei mele,si pe numele meu ...dar eu in momentul de fata sunt casatorita in Grecia ...daca ma despart de sotul meu el o sa aibe vreaun drept la aceasta casa fiind construita in timpul casatoriei? mentionez caci casatoria noastra nu este mentionata in Romania
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 12:40, 4 Aprilie 2012
Pentru a raspunde acestei chestiuni trebuie vazut care este legea aplicabila, fiind vorba despre o chestiune de drept international privat.

Daca este aplicabila legea romana, chiar daca sunteti casatorita sub regimul comunitatii de bunuri, cota parte din casa pe care o veti construi va fi bun propriu atata vreme cat este realizata din sumele obtinute de dumneavoastra in urma vanzarii unei mosteniri.

In prinicipiu nu are drept. Pentru ca bani pe care o primesc prin mostenirea este bani propriu, si rezultatul investirii lui este tot bani propriu. Atat dupa vechiului cod civil cat si al noului cod civil roman. Si ceea ce este bunuri imobile si drepturilor succesorale in Romania sunt regulate prin legea sustantiva si procedurala romana. Daca sotul dv pune munca sau bani pentru contruirea casei este un alt lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa ioannna ioannna Buna ziua , va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema : pe terenul dobandit de sotul meu inainte de casatorie , am construit o casa impreuna cu acesta iar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. urmeaza sa ma casaroresc si dorim sa ne construim ... crissaelena crissaelena Buna ziua. Urmeaza sa ma casaroresc si dorim sa ne construim o casa pe terenul viitotului sot. Eu am strans o suma de bani(10000 euro), bani stransi din ... (vezi toată discuția)
Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)