In cazul in care salariatul lucreaza 14 zile consecutiv, maxim, este obligatoriu a primi apoi 4 libere consecutive si...orele lucrate in zilele de sambata si duminica, in cadrul acestor 14 zile, cum se platesc? Cu spor de minim 75% la salariul de baza, chiar daca, toata luna, salariatul nu depaseste numarul de ore standard, deci nu are ore suplimentare..SAU, doar cu sporul negociat in Regulamentul Intern pentru orele lucrate in zilele de sambata si duminica?
Da, este obligatorie acordarea repausului cumulat .. in acest sens, trebuie autorizarea inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) C.mun. ... adica, sporul va fi de cel putin 150%..
Daca ar fi sa ne luam strict dupa litera legii, ar trebui sa se acorde un spor de 150%, adica dublul compensatiei prevazute la art. 123 alin 2 din C. m.
Culmea e ca la acest art. 123 alin 2 se vorbeste de compensatii pentru munca suplimentara.
In mod normal, consider eu, ar trebui sa se acorde un spor stabilit in CCM sau CIM
Buna ziua!
Daca nu cumva este tardiva interventia mea (intrucat nu a mai postat nimeni, de mult in acest topic), va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns privind cadrul juridic reglementat de art. 137 C.Muncii.
Lucrez intr-o firma privata din servicii de sanatate. In c.i.m. se precizeaza ca programul de lucru este: 8 ore pe zi / 40 de ore pe saptamana. Se specifica chiar si intervalul orar: 9 - 17.30.
In realitate, deoarece trebuie asigurata continuitatea activitatii - legata de asigurarea serviciilor medicale de urgenta - programul meu este in ture, astfel:
- ziua I: lucrez 8 ore (schimbul 1), 8 ore pauza (schimbul 2) - pentru odihna - si-apoi lucrez inca 8 ore (schimbul 3), total 16 ore;
- ziua II: liber;
- ziua III: lucrez doar schimbul 2 = 8 ore.
Acest ciclu de trei zile - numite "garzi" - se repeta de mai multe ori in timpul lunii cuprinzand, evident si sambete, duminici sau sarbatori legale.
Problema e ca in vara asta, intre 18 iunie si 20 august ( deci peste 60 de zile) am facut astfel de "garzi" incontinuu, fara sa beneficiez de repaus saptamanal, acumuland cca. 530 de ore care - cu greu - le acorda angajatorul pentru orele lucrate in zilele de repaus sau de sarbatori legale (ore calculate cu luarea in considerare si a activitatii din lunile anterioare).
In acelasi timp, c.i.m. nu prevede - si nici nu mi se acorda - vreun spor: nici cf. art. 137 C. mun., nici spor de noapte, cf. aceluiasi Cod.
Mai mult, am fost anuntat recent ca aceste zile libere (pentru cele 530 de ore) vor fi acordate dupa 3 ian. 2013!
Daca, din cele descrise de mine ati identificat acele elemente referitoare la incalcarea legislatiei cu privire la munca suplimentara si de noapte, va rog sa-mi dati un sfat, legat de posibilitatile de actiune, pentru ca nu se poate gasi intelegere din partea angajatorului.
Va multumesc!
Intrebare
MutiuViorel
Sunt preot si lucrez intr-o institutie de stat . Lucrez 8 ore sambata, lucrez 8 ore duminica si as vrea sa stiu cate zile ( ore) mai trebuie sa lucrez in ... (vezi toată discuția)
Spor 75 % sau 150%
FRD
In cazul in care in CIM se prevede clar ca programul de munca al salriatului va fi de la orele 8 la 16 si se va desfasura 40 de ore cu repaus de regula sambata ... (vezi toată discuția)