Informatiile mele legate de domeniul asociatiilor de proprietari/locatari si al furnizorilor de utilitati sunt foarte reduse si de aceea va solicit opinia in legatura cu o problema personala.
Am fost chirias intr-o locuinta ANL o perioada de 5 ani (2004-2009) data pana la care mi-am achitat obligatiile fata de proprietar si furnizorii de utilitati. Din 2006 pana in prezent nu am mai locuit in aceasta garsoniera. In 2009 am depus o cerere de prelungire a contractului de inchiriere la care nu am primit nici un raspuns si nu am mai semnat un nou contract de inchiriere sau un act aditional la cel vechi. Proprietarul nu mi-a solicitat sa eliberez niciodata locuinta nici pana in prezent desi contractul de inchiriere este expirat.
Furnizorul de energie termica a fost in perioada 2004-2010 o Directie din subordinea Consiliului Local cu care am semnat un contract de furnizare.
Din iunie 2010 aceasta s-a transformat in societate comerciala cu unic asociat Consiliul Local. Acest nou furnizor din punct de vedere juridic a incheiat in iunie 2010 cu fiecare locatar contracte de furnizare. Nelocuind in locuinta respectiva eu nu am primit acest contract si implicit nu este semnat de mine sau de un imputernicit al meu. Incepand din 2006 in locuinta respectiva nu a mai locuit nimeni.
Din momentul in care am depus cererea de prelungire a contractului de inchiriere nu am mai achitat cheltuielile aferente acestei locuinte.
Furnizorul de energie termica a deschis o actiune pentru recuperarea cv energiei termice furnizate in perioada 2009-2011 si a penalitatilor de intarziere fundamentandu-si actiunea pe prevederile contractului din iunie 2010 pe care eu nu l-am primit si nu l-am semnat si pe cele ale legislatiei privind reglamentarea serviciului de energie termica.
Considerati ca pretentiile furnizorului de energie termice sunt indreptatite si legale?
Furnizorul, impreuna cu proprietarul de la care ati inchiriat, are mari sanse sa-si recupereze cheltuielile solicitate in instanta pentru ca, din cate ne spuneti, ati ramas in toata perioada acelasi chirias al ANL.
Nu ati solicitat rezilierea contractului ci, dimpotriva, ati solicitat prelungirea contractului de inchiriere. Contractul a putut fi prelungit la cererea dumneavoastra si nu ati eliberat "niciodata locuinta nici pana in prezent" dupa cum singur spuneti.
Ca nu ati semnat contractul cu furnizorul, daca facem comparatie cu asociatiile de locatari sau proprietari, acest contract nici nu trebuie neaparat semnat de fiecare chirias. Este suficient sa fie incheiat intre proprietar si furnizor.
Iar locuinta a fost probabil incalzita in toata aceasta perioada.
V-ati debransat cumva caloriferele cu aprobarea proprietarului si-a furnizorului?
Chiar si in situatia debransarii tot trebuia sa platiti incalzirea spatiilor comune.
Acum daca furnizorul "a deschis o actiune", asa cum spuneti, sigur ca instanta va trebui sa decida. Dumneavoastra formulati o intampinare la actiunea furnizorului in care expuneti punctul dumneavoastra de vedere si incercati sa platiti cat mai putin. Puteti invoca faptul ca nu ati locuit, ca nu ati fost anuntat, ca furnizorul trebuia sa va notifice dupa 30-60 de zile de neplata, ca trebuia efectiv sa va debranseze dupa 3 luni de neplata s.a.m.d.
Pentru a va ajuta in instanta de asemenea argument pe care le-am dat cu titlu de exemplu, studiati contractul de inchiriere dar si un contract incheiat intre furnizor si-un alt vecin de-al dumneavoastra din care sa extrageti acele clauze care v-ar fi dumneavoastra favorabile.
Multumesc pentru opinie. Din dorinta mea de a fi cat mai succint cred ca nu am reusit sa fiu foarte clar in exprimare.
Contractul de inchiriere cu Primaria pt locuinta ANL a fost incheiat pentru o perioada de 5 ani si a expirat de drept in 2009. Eu am solicitat prelungirea lui. Nu puteam sa solicit rezilierea deoarece el expirase deja. Nu mi s-a comunicat nici un raspuns in mod oficial. In mod neoficial am aflat ca nu s-a aprobat cererea de prelungire. Deci din 2009 eu nu mai sunt legal chirias, nu am mai locuit la acea adresa, dar cheile sunt in continuare la mine. Proprietarul nu mi-a solicitat sa predau locuinta nici pana in prezent. Nu am mai platit chiria din 2009. Contractul expirat spunea ca la 3 luni consecutive de neplata se reziliaza contractul. Oricum pentru perioada de dupa 2009 nu mai am contract de inchiriere.
Cartierul ANL beneficaza de o centrala proprie. Furnizorul a incheiat contracte cu fiecare chiras si factureaza pausal in functie de contoarele centralei. Nu exista contorizare individuala
nici pentru caldura, nici pentru apa calda.
Legislatia in acest domeniu mi se pare deosebit de incalcita si nu neaparat echilibrata si echidistanta.
Sunt constient ca am si eu partea mea de vina si nu doar furnizorul sau propietarul poarta responsabilitatea situatiei inregistrate.
Intentia mea este de a plati cat mai putin (de la 0 lei in sus) tocmai pentru ca vina este pe la mijloc.