avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare potrivit art. 318 Cod procedura ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare potrivit art. 318 Cod procedura civila?

Buna seara,

De curand am pierdut un proces de granituire in recurs, iar acum a venit si motivarea respingerii. In aceasta motivare, instanta face referiri la unele acte - in speta, de proprietate - (contract de v-c, schita de dezmembrare) ale intimatilor, ACTE CARE NU SE GASESC LA DOSARUL CAUZEI. Intimatii au depus doar o copie de pe CF si atat. De altfel, aceasta a fost unul dintre motivele de recurs ale subsemnatului.
Intrebarea mea este: instanta de recurs, pronuntandu-se fara existenta acestor acte la dosarul cauzei, nu comite o greseala, avand in vedere dispozitiile art. 1169 si 1196 cod civil?
Nu ar putea fi acest fapt un motiv de contestatie in anulare?

Multumesc din suflet!
Stimat domn,

Părerea mea este că nu aveți motive de contestație în anulare, mai ales dacă s-a respins recursul ca nefondat, instanța analizând motivele dvs în legătură cu actele arătate, dar respingându-le.

Vedeți în acest sens prevederile art. 317 și 318 Cod procedură civilă.

PS. În înțelesul legii, cu referire la prevederile articolelor de mai sus, prin sintagma greșeală materială, leguitorul nu se referă la o greșeală de judecată, în acest sens putând observa și Decizia nr. 5738 din 20 octombrie 2004, I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală:

Numai o greşeală materială esenţială, care a determinat o soluţie eronată, poate fi invocată pe calea contestaţiei în anulare. Textul mai sus citat vizează, aşadar, greşeli de fapt, involuntare, iar nu greşeli de judecată, respectiv de apreciere a probelor sau de interpretare a unor dispoziţii legale, astfel cum se apără contestatorul. În realitate, contestatorul se plânge aceleiaşi instanţe ce a dat hotărârea de modul în care a apreciat probele şi a stabilit raporturile juridice dintre părţi, aşa încât demersul reclamantului nu poate fi apreciat ca o contestaţie în anulare, ci, mai de grabă, ca un recurs la recurs, inadmisibil în sistemul nostru procesual civil.

Cu stimă.
Multumesc mult!
În urma judecării recursului, mi s-a respins apelul ca nefondat. Recurenta a invocat 5 motive nefondate, mai mult de ochii lumii.

În fond, aceasta are avocată o fostă judecătoare la Judecătoria sector 1, plecată în avocatură în 1996. La Judecătoria sector 1, era colegă de instanță cu o judecătoare care s-a mutat la Curtea de Apel București. Aceasta din urmă, în anul 2001, a fost implicată în celebrul scandal ”mită pentru magistrați” fiind condamnată de ICCJ la 3 ani închisoare.

Cum s-a procedat? Au stabilit obiectivul: respingerea apelului ca nefondat. Dar cum să ajungă la această soluție, pentru că toate motivele invocate se soluționau cu retrimiterea la Tribunalul București pentru modificare. Asta era rău, pentru că soluția din apel era beton, dpdv legal și probator.

Atunci CAB s-a făcut că nu vede că recursul este nedevolutiv, deoarece se rejudecase fondul în apel, și mai face o rejudecare a fondului, astfel:Curtea urmează să stabilească în recurs, în limitele criticilor recurentei, dacă modul în care s-a dezbătut apelul și modul în care a procedat instanța de apel atunci când a schimbat hotărârea primei instanțe în sensul atribuirii întregului teren către unul dintre copărtași, este rezultatul corectei interpretări și aplicării a legii.
Legal, art. 304 ind. 1 CPCiv nu este aplicabil. Cu toate acestea, în loc să spună: Curtea urmează să stabilească dacă motivele de recurs sunt întemeiate, vedeți și dumneavoastră cum a pus problema.

Prin respingerea apelului, mi-a distrus terenul, așa cum s-a întâmplat și la fond (instanța de fond răspunzând tot la comandă), primind un lot neconstruibil, evaluat de expert la 40% din valoarea întregului. Și asta pentru că partea adversă are bani și nu interesează că pierde 20.000 de euro. Important pentru ea este să se răzbune că am îndrăznit să o chemăm în judecată.

Ce mai pot face să-mi apăr dreptatea? Nimic.

Problema este faptul că, nu se poate invoca 318 C.P.Civ. căci nu este vorba de greșeală materială, ci de rejudecarea fondului, fără temei legal. Potrivit Codului de procedură civilă, acesta nu este motiv de contestare. Deci nu pot face Contestație în anulare. Nici art.105, pct. 2, C.P.Civ. nu este printre motivele de admisibilitate a unei contestații în anulare.

Revizuire iar nu merge pentru că instanța a evocat fondul ”din greșeală”. În speță, recursul fiind nedevolutiv, CAB va spune că nu se pune problema evocării fondului decât dacă potrivit legii era cu evocarea fondului, adică fără drept de apel.

Nu știu ce pot face. M-a făcut Curtea de Apel București varză.

Am depus o contestație în anulare, dar parcă văd că spun că este inadmisibilă.

Vreau să mai fac un lucru, pentru că la CAB nu am nici o șansă. Vreau să iau un certificat de grefă, după ce se va repune pe rol dosarul și să formulez către ICCJ o cerere de strămutare. Asta așa, mai mult ca experiment, că nu mai am nici o speranță de la justiția din România

Deja lucrez la dosarul pentru CEDO. Nu pot să accept bătaia asta de joc a instanțelor din Romania. Nu pot să accept ca soției mele să-i fie distrusă proprietatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuirea doru112233 doru112233 Buna,am pierdut un proces civil si in recurs cu ceva terenuri,anulare act,as vrea sa stiu daca pot face cerere de revizuire si daca trebuie timbrat (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare vichi_90 vichi_90 Buna ziua tuturor va rog daca ma poate lumina cineva: - tribunalul a judecat fondul- sectia contencios - am pierdut - curtea de apel a judecatrecursul - am ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in recurs (litigiu de munca) ContSters381905 ContSters381905 bunaseara. am pierdut la apel litigi de munca dupa noul cod procedura civila. hotararea este definitiva, insa cu toate acestea doresc sa fac recurs. as dori ... (vezi toată discuția)