avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Judecare cerere uzucapiune – codul civil vechi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Judecare cerere uzucapiune – codul civil vechi sau nou?

O cerere privind constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune de 10 pana la 20 ani, depusa acum, dar care se refera la o perioada de posesie din 1997 pana in prezent, va fi judecata dupa prevederile vechiului cod civil (art. 1895 – 1902) sau ale noului cod (art. 930 - 934)?
Cel mai recent răspuns: vlad_r , utilizator 21:02, 4 Aprilie 2012
Judecarea se face dupa vechiul cod civil. Art.82 legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a legii 287/2009 respectiv noul cod civil, reglementeaza:

Art. 82
Dispozitiile art. 930 – 934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia. Pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de aceasta data, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune, in vigoare la data inceperii posesiei. Pentru imobilele pentru care, la data inceperii posesiei, nu erau deschise carti funciare, raman aplicabile dispozitiile in materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.

Nu ati incercat procedura administrativa?Aveti rol fiscal si agricol?
Va rog daca puteti sa ma lamuriti in cateva cuvinte in ce consta procedura administrativa?
Am rol fiscal si agricol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire!!! DOTZ DOTZ Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil? Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune teren agricol mihaelamihaela1234 mihaelamihaela1234 Tatal meu impreuna cu doi frati sunt pe un titlu de proprietate ca beneficiari ai unei suprafete de 5.5ha. Din 1991 si pana astazi el a folosit toata ... (vezi toată discuția)
Codul civil 2011 art. 930 al. 2 tibors tibors Inregistrarea cererii de inscriere in cartea funciara de catre uzucapant, se face exclusiv pe baza unei hotarari judecatoresti a instantei, de stabilire a ... (vezi toată discuția)