avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Codul Civil 2011 art. 930 al. 2
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Codul Civil 2011 art. 930 al. 2

Inregistrarea cererii de inscriere in cartea funciara de catre uzucapant, se face exclusiv pe baza unei hotarari judecatoresti a instantei, de stabilire a uzucapiunii de peste 10 ani, sau exista si alte posibilitati legale, fara trecerea prin instanta (de exemplu coroborat
cu art. 931) ? Daca considerati ca, DA SE POATE, ce documente sunt necesare pentru inregistrarea acestei cereri de inscriere ?
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2011
tibors, utilizator
Cel mai recent răspuns: tibors , utilizator 10:56, 22 Octombrie 2011
Viitorul Cod de procedura civila cuprinde un capitol special privind procedura privitoare la înscrierea drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii (titlul XII). Dispozitiile Noului Cod Civil privitoare la uzucapiune trebuie intelese in coroborare cu aceste dispozitii.
Potrivit art.82 din Legea nr.71/2011, pentru punerea in aplicare a Noului Cod Civil, dispozitiile art.930/934 referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data de 1 oct. 2011. Adica vor fi aplicabile peste 10 ani (cele privind uzucapiunea extratabulara), respectiv peste 5 ani (cele privind uzucapiunea tabulara).
Probabil in rastimpul acesta va intra in vigoare si Noul Cod de Procedura Civila.
1 - Deci trebuie sa inteleg ca perioada de uzucapiune "scursa" pana la 01 octombrie 2011, ramane valabila in continuare ? Si se poate actiona in instanta dupa vechiul Cod ? SAU
2- Trebuie, mai bine, sa mai asteptam pana se legifereaza procedura de inregistrare a cererii de inscriere in Cartea funciara, pentru uzucapiunea tabulara ?
Multumesc anticipat pentru noi precizari.
Pentru uzucapiunile incepute inainte de 1 oct. 2011, se poate actiona in instanta potrivit Vechiului Cod Civil.
Vechea procedura a uzucapiunii, care este una contencioasa, ridica de cele mai multe ori probleme privitoarea la identificarea paratului/paratilor (fostul proprietar sau mostenitorii lui) si a actelor de proprietate detinute de acesta/acestia. Daca nu intampinati probleme de acest gen, puteti porni un proces pe legea veche.
Daca nu stiti cine este fostul proprietar, daca mai este in viata sau nu, cine sunt mostenitorii sau ce acte de proprietate avea asupra imobilului, este bine sa asteptati punerea in aplicare a legii noi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator
MULTUMIRI deosebite Dl Avocat ALIMANESCU !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire!!! DOTZ DOTZ Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil? Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea in noul cod civil silviu35 silviu35 CARE este corespondentul art 1890 despre discriptia de 30 ani din CODUL VECHI CIVIL cu noul COD CIVIL. (vezi toată discuția)
Uzucapiunea tabulara ContSters61634 ContSters61634 Intrebare intrebatoare! Cum poate fi dobandita prin uzucapiunea tabulara o servitute negativa? Ma intereseaza servitutea de vedere. Uzucapiunea ... (vezi toată discuția)