avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral


buna seara!am si eu o intrebare daca se poate sa imi raspundeti....s-a deschis un proces civil de partaj reclamantul a invocat ca un contract de v-c este fals s-a suspendat procesul si s-a trimis la curtea de apel unde s-a constata prin axpertiza grafoscopica ca nu este fals si nup,apoi s-a facut plangere de catre reclamant la rezolutia procurorului unde a fost respinsa ca nefondata...cauza s-a repus pe rol la instanta civila iar aici s-a invocat de reclamant art 184 cpc iar instanta de judecata a dispus efectuarea unei noi expertize grafoscopice...este normal sa se refaca aceasta expertiza inca odata?

Cel mai recent răspuns: alexandra22 , utilizator 01:09, 5 Aprilie 2012
Depinde care a fost temeiul de drept in baza caruia s-a dispus neinceperea urmaririi penale. In opinia mea, nu mai era necesara efectuarea unei noi expertize in urmatoarele cazuri de neincepere a urmaririi penale :
- art.10 lit.a C.p.p. (fapta nu exista) - s-a stabilit inexistenta faptei;
- art.10 lit.b indice 1 (fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni) - s-a stabilit existenta faptei;
Pentru celelalte cazuri, constatarea existentei sau inexistentei falsului cade in sarcina instantei civile, care poate dispune administrarea oricarei probe pe care o considera necesara, inclusiv o expertiza grafoscopica.
Este posibil ca NUP-ul sa fi fost dat deoarece infractiunea era prescrisa, asa ca numai in civil mai avea sansa reclamantul, ca sa mai obtina anularea sau desfiintarea inscrisului respectiv.
In aceste conditii instanta se poate pronunta pentru efectuarea unei noi expertize grafoscopice.
s-a dat nup deoarece s-a constatat prin expertiza aceea grafoscopica ca nu a fost falsificat,a prezentat un certificat medico-legal prin care se constata ca era in deplinatatea facultatilor mintale...c-v a fost incheiat in 2007 iar nup-ul a fost dat in 2011.....s-a prescris?deci se poate face iarasi expertiza aceasta in civil?si daca da pana cand?de exemplu daca dupa ce se va constata din nou ca nu este fals reclamantul poate sa faca recurs sau ce se face daca nu ii convine hotararea ce se va da si sa se faca iarasi expertiza a treia oara?asta asi vrea sa stiu?

credeti ca se poate invoca asa ceva?
1- subzista dispozitia art.22 c.p.p., respectiv sentinta penala pronuntata de curtea de apel, are autoritate de lucru judecat in prezenta cauza civila
2- dosarul a fost deja expertizat in cadrul urmaririi penale
3- nu exista indoiala asupra semnaturii defunctului
4-nu suntem de acord cu suspendarea cauzei civile pt acelasi motiv
5-o noua solicitare a reclamantului spre a se retrimite dosarul spreo o noua expertiza grafologica, constituie un abuz de drept conform art, 723 c.p. c

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in fals pe baza oronantei de nup gigant gigant Pot introduce ,la orice moment,intr-un ds.de revendicare,cerere de inscriere in fals pe baza unei ordonante de NUP,pentru fals in declaratii,raspunderea ... (vezi toată discuția)
Plangere in fata judecatorului impotriva rez.sau ord. de netrimitere in judecata alexandra22 alexandra22 ce cale de atac urmeaza dupa ce s-a facut plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale iar aceasta a fost respinsa ca ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare pierduta in baza unor documente false Dan Mihai Dan Mihai Dupa o perioada indelungata de Cramponari cu Parchetul B in care a cerut NUP inpotriva V-P care si-a falsificat un inscris pe timpul cand lucra la ... (vezi toată discuția)