avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi se refuza concediul de odihna pe 2008
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi se refuza concediul de odihna pe 2008

Buna ziua!
Am si eu o problema...sunt angajata din februarie 2008 (primul an de munca), initial pe jumatate de norma.
Din luna august am trecut pe norma intreaga, iar acum, la sfarsit de an, am facut cerere pentru efectuarea concediului de odihna pentru acest an.
Raspunsul primit a fost ca nu am dreptul pentru ca nu am 11 luni implinite in cadrul companiei si sunt angajata in primul an, deci nu pot sa primesc acest concediu. In luna aprilie mi-au fost scazute, din cele 22 de zile de CO din contract, 4 dintre care 2 pentru o mini vacanta de Paste pe care o au toti angajatii si 2 pentru Summit - deci atunci aveam dreptul la concediu...
Am cautat informatii si nu am gasit nicaieri ca nu as avea dreptul la concediu din cauza ca nu am 11 luni lucrate, dintre care o parte au fost pe jumatate de norma - tot ce am aflat este ca am dreptul pentru acest an doar la 20 de zile.
Problema mea este ca nu stiu cum sa procedez, intrucat si fetele de la financiar imi dau mie dreptate si au incercat sa il convinga pe director, dar acesta refuza.
Va rog daca puteti sa imi spuneti ce drepturi am in situatia aceasta si unde as putea face reclamatie pentru acest abuz (eu cel putin asa percep aceasta situatie).
Ma gandesc serios chiar sa imi dau demisia, intrucat daca mi se refuza si acest drept peste alte inconveniente sunt constienta ca mereu o sa apara astfel de situatii.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Monik007 , utilizator 10:14, 28 Noiembrie 2008
Aveti dreptul la CO potrivit codului muncii si angajatorului ii este interzis sa cenzureze acest drept. Formulati o sesizare la ITM.
Va multumesc pentru raspuns.
Conform codului muncii:
Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) abrogat

Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Deci dumeavoastra aveti dreptul la CO proportional cu perioada lucrata intr-un an calendaristic.
Va multumesc. Asa calculasem si eu cand am depus cererea, deci nu ar fi trebuit sa am probleme.
Este adevarat ca pentru perioada lucrata pe jumatate de norma nu am dreptul decat la jumatate din zilele de concediu? In contractul de munca sunt trecute 22 zile de CO (contractul a fost semnat pentru jumatate de norma, ulterior fiind semnat doar un aditional pentru norma intreaga)

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna komon komon sunt angajata la doua firme si as dori sa stiu daca am dreptul la fiecare societate la 21 zile de concediu de odihna (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)