avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale adeverintele pt grupa a II a de munca
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

adeverintele pt grupa a II a de munca

Buna ziua. As dori o informatie. De cateva saptamani lucrez la o societate comerciala cu capital de stat, fosta RAGCL. Am primit cateva cereri de eliberare adeverinte de grupa a IIa de munca. La sedinta de consiliu de administratie, mi s-a pus in vedere sa aduc dovezi ca s-a platit pentru respectivele persoane diferentiat pt grupa a IIa de munca. Intrebarea este de cand a inceput plata diferentiata pentru grupe de munca, si mai exact, cum as putea demonstra ca este legal sa dau adeverintele respective salariatilor. Eu stiam ca grupele de munca trebuie trecute in cartile de munca, insa nu s-a facut acest lucru. Mentionez ca societatea a avut in obiect de activitate si constructii, si statii de epurare apa, si vidanjare, etc.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:33, 3 Decembrie 2008
Prin ordin al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse a fost aprobată Procedura privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestă activitatea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II–a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificării drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. În acest sens, adeverinţele se eliberează pe baza documentelor verificabile aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor de arhive. Prin deţinătorii de arhive se înţelege persoana juridică în a cărei păstrare se află documente în baza cărora se poate întocmi şi elibera adeverinţa în speţă. Cererile prin care persoanele interesate solicită eliberarea adeverinţelor prin care se atestă faptul că în anumite perioade anterioare datei de 1 aprilie 2001 şi–au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II–a de muncă se depun la angajatori sau la deţinătorii arhivelor acestora, după caz.

Persoanele care, la data de 1.02.1990, aveau calitatea de pensionari şi care şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă prevăzute a fi încadrate în grupele I şi II de muncă, potrivit reglementărilor legale existente până în anul 1990, beneficiază de drepturile conferite de încadrarea în grupe superioare de muncă. (Decizia Curţii Constituţionale nr. 87, M.O. nr. 352/26.07.1999).
Eu va sugerez sa cititi si Ordinul nr. 50/1990, cel publicat in Monotorul Oficial (ulterior, acest Ordin a fost modificat dar nu este opozabil decat celor care au facut-o, intrucat nu a fost publicat in Monitor).
Utilizati ORDINUL nr. 590 din 15 septembrie 2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestă activitatea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificării drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare
EMITENT :MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ªI EGALITÃŢII DE ªANSE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 665 din 24 septembrie 2008

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte normative in materia pensiilor ionicabotezatu ionicabotezatu 1) Care erau actele normative care ajutau la punerea in aplicare a L19/2000 (privitoare la pensii)? 2) Exista inainte de adoptarea L 263/2010 (privitoare la ... (vezi toată discuția)
Pensie alicevictoria1989 alicevictoria1989 este normal sa se perceapa taxa pt a scoate de la arhiva uberum braila tipul de grupa? (vezi toată discuția)
Ordinul nr. 50/1990 FRatilaVioleta FRatilaVioleta as vrea sa stiu daca la 1 februarie 90 nu eram in activitate beneficiez de calcularea grupei 2 la pensie? si as mai vrea sa stiu daca ordinul 50/90 a fost ... (vezi toată discuția)