avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

este normal sa se perceapa taxa pt a scoate de la arhiva uberum braila tipul de grupa?
Cel mai recent răspuns: pad3 , utilizator 10:12, 27 Mai 2013
Legea prevede ca adeverintele de grupa sa fie eliberate fara taxe.

HG nr.257/2011:

ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrãrii în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificãrii drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeazã la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacã nu sunt conforme cu modelul prevãzut la alin. (1).
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008, pânã la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile de fond şi formã prevãzute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificatã, adeverinţa menţionatã la alin. (1) se completeazã în mod obligatoriu la toate rubricile prevãzute.
am ajuns si eu la uberum braila pentru a ajuta un vecin sa obrina o adeverinta de grupa .
m-au pus imediat sa platesc 150 lei pe contul unei alte firme ARHITEC (deci oamenii au solutii!!sic)
partea proasta e ca de atunci sun neincetat si ascult textul "post telefonic deranjat temporar"
daca imi poate da careva un sfat sau alt tel? eu sun la 0239/672.142 si in perioada tratativelor se raspundea la telefonul asta. sper ca nu banii mei sa-l fi deranjat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime pentru pensie Giulia123 Giulia123 Am urmatoarea situatie: Pentru a iesi la pensie iti trebuie diverse acte de la firmele care ai lucrat privind diverse sporuri si grupa. (in trecut cand se ... (vezi toată discuția)
Adeverintele pt grupa a ii a de munca mateimaria_m mateimaria_m Buna ziua. As dori o informatie. De cateva saptamani lucrez la o societate comerciala cu capital de stat, fosta RAGCL. Am primit cateva cereri de eliberare ... (vezi toată discuția)
Acte normative in materia pensiilor ionicabotezatu ionicabotezatu 1) Care erau actele normative care ajutau la punerea in aplicare a L19/2000 (privitoare la pensii)? 2) Exista inainte de adoptarea L 263/2010 (privitoare la ... (vezi toată discuția)