avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea angajatului

Buna ziua,

voi mnetiona intai anumite prevederi legale si apoi voi descrise situatia pentru care va solicit opinia.
Potrivit legii contabilitatii, administratorul societatii este cel care organizeaza activitatea departamentului de contabilitate, contabilul raspunzand pentru inregistrarile contabile efectuate.
Legea 53/2003 spune ca angajatul nu raspunde pentru indeplinirea ordinelor cu caracter nelegal date de angajator.
Pe de alta parte, Cocul civil spune ca nu este exonerat cel care isi putea da seama de caracterul ilicit al faptei sale savarsite ca urmare a ordinului superiorului.
Atat legea contabilitatii cat si Codul Muncii sunt prevederi legale cu caracter special, iar codul civil dispozitia de drept comun insa avand in vedere cele de mai sus ce se aplica pentru urmatoarea situatie: contabilul este pus de angajator sa ponteze doar in anumite situatii - practic sa comita ilegalitati.
Contabilul isi ia ca masura de prevedere: il pune pe angajator sa semneze pe actele pontaje, ii aduce la cunostinta in scris ca nu e corect ce se intampla....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:27, 6 Aprilie 2012
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
....

C.civ.
Art. 1.364. - Îndeplinirea unei activități impuse ori permise de lege sau ordinul superiorului nu îl exonerează de răspundere pe cel care putea să își dea seama de caracterul ilicit al faptei sale săvârșite în asemenea împrejurări.

1. Codul muncii se refera la raspunderea civila contractuala
2. Codul civil se refera la raspunderea civila pentru fapta proprie - rasăpunderea civila delictuala.
3. Codul muncii nu face nicio referire la faptul ca salariatul nu raspunde pentru indeplinirea ordinelor cu caracter nelegal date de angajator.
4. In speta, va raspunde angajatorul daca contabilul i-a sesizat in scris ca dispozitiile date sunt contrare legii.
Totusi, ca sa aiba o acoperire completa acele dispozitiie date de catre angajator trebuiau sa fie in scris si nu verbal...
Da, eu am omis sa indic efectiv baza legala mentionata.
Asa e, codul civil face referire la raspunderea civila contractuala, avand in vedere ca se poate deduce usor ca nu poti avea un superior decat in baza unui contract si mai mult in baza unei relatii de munca.
Putem face referire la raspunderea delictuala, cat timp intre parti exista un contract.

Pot deduce ca angajatul raspunde pentru doar incalcarea ordinele legale ale superiorului, pentru ca definitia abaterii disciplinare, element esential al raporturilor de munca, arata acest lucru. Pentru mine era clar ca se aplica prevederea din Codul Muncii, fiind si reglementarea speciala. Insa Codul civil a venit si a pus in lumina si aspectul nelegal al ordinelor, daca angajatul putea sa isi dea seama de caracterul ilicit - este clar ca se refera la angajatii, ce sunt specialisti pe postul lor (cum e un contabil). Si atunci intrebarea mea a venit in mod evident: codul civil acopera aceasta "bresa" din Codul Muncii sau in continuare mergem pe prevederea speciala? dacaprima varianta este corecta, angajatul cum se poate proteja?
E clar ca extrem de multe "ordine si sarcini" date de angajator nu ajung sa fie formulate in scris, de aceea e necesar sa se poata deosebi intre urmarea unui ordin si complicitaea la aceea fapta. Inteleg ca sunteti de acord ca exprimarea in scris si aducerea la cunostinta angajatorului a parerii angajatului, il apara oarecum...
Cauzele care înlătură caracterul ilicit al faptei sunt acele situaţii legale, care exonerează de răspundere, deşi în fapt, prejudiciul s-a realizat. Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.

In principiu, pot fi cauze de exonerare:
- forţa majoră şi cazul fortuit;
- starea de necesitate;
- riscul normal al serviciului;
- executarea ordinului de serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deteriorarea unui aparat al firmei in timpul exercitarii indatoririlor de munca Neag_Bobby Neag_Bobby Buna ziua, am si eu o problema si anume faptul ca, in cursul zilei de ieri dimineata in timpul lucrului am scapat pe jos un aparat foarte scump cu care lucrez ... (vezi toată discuția)
Se poate chema în garanție într-o procedură de insolvență faliment ? neamtu 2 neamtu 2 o firmă este în insolvență - faliment din vina terțului . În acest sens sunt expertize ,documente ,însușite de cei înscriși în tabelul definitiv ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila si penala a lucratorului fara forme legale ciprian2097 ciprian2097 Care este legea care prevede faptul ca o persoana angajata la negru nu poate fi trasa la raspundere nici civil, dar nici penal ? (vezi toată discuția)