avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere civila si penala a lucratorului fara forme ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere civila si penala a lucratorului fara forme legale

Care este legea care prevede faptul ca o persoana angajata la negru nu poate fi trasa la raspundere nici civil, dar nici penal ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:57, 27 Septembrie 2016
Codul Muncii
Art. 260.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

In ceea ce priveste angajarea raspunderii juridice a persoanei care munceste la negru , nu exista text de lege care s-o exonereze de rasoundere in situatia in care savarseste o fapta ilicita.
Persoana care munceste la negru poate raspunde penal/civil,nu exista nici un temei legal care sa o exonereze de raspunderea civila/penala ptr.ca munceste la negru.
Daca persoana care presteaza fara forme legale produce un prejudiciu ,cum va raspunde patrimonial de ex., in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa daca acesta nu are calitatea de salariat cu contract de munca ?
Nu cumva tocmai absenta unui raport de munca legal o exonereaza de raspunderea patrimoniala ?Raspunderea patrimoniala nu este tot o"forma"a raspunderii civile ?
Exista si o alta a raspunderii : Răspunderea civilă delictuală

Art. 1349 C.Civ. - Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
.....


Cred ca un angajator care foloseste forta de munca la negru isi asuma riscul de a fi prejudiciat oricand de catre o persoana ce desfasoara activitate fara contract de munca si nu se va indrepta in instanta impotriva acestuia invocand raspunderea delictuala ,o parte a culpei apartinand chiar lui .. Opinia personala !

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati ! - despăgubire promisă, dar neplătită Rozalinda1 Rozalinda1 Buna seara! Lângă casa mea sa ridicat o clădire. In urma săpăturilor făcute ptr fundația clădirii un morman de pământ sa răsturnat pe terenul meu , ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu din cauza sindicatului anghel75 anghel75 Buna ziua, Daca Sindicatul companiei la care lucrez a deschis Actiune Civila impotriva angajatorului privind recuperarea unor drepturi materiale prevazute in ... (vezi toată discuția)
Promisiune de angajare nerespectata speed_1978 speed_1978 Buna seara. Ce este de facut in cazul in care un potential angajator nu isi mai respecta acordul privind angajarea? Am dovada scrisa a faptului ca am fost la ... (vezi toată discuția)