avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... factura fiscala pentru lucrari de constructii
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

factura fiscala pentru lucrari de constructii

o firma de constructie incheie un contract de lucrari cu o societate.pe timpul executarii lucrarii firma emite 2 facturi in martie si aprilie si o situatie de lucrari in mai .pe 26 06 are loc receptia finala.Incepand cu 0106 2008 firma devine platitoare de tva
La un control al finantelor se dau jos cele doua facturi din contabilitate si se inreg in 26 06 2008 cf reeptiei ,automat sa calculat tva si accesorii?ESTE CORECT
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:28, 17 Iunie 2012
Dvs trebuia sa emiteti facturi de avans, daca in contract era stipulat acest fapt. Nu aveati dreptul de a emite facturi de lucrari executate, fara a fi sustinute de situatii de lucrari lunare, ca anexe la acestea.
Organele de control au procedat foarte corect in cazul Dvs.
pute ti specifica o baza legala
pe baza caror documete se emite o factura pe timpul exec unei contructii(o baza legala
)
Cod fiscal art. 134^1 "Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii"
(1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol.
[...]
(7) Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari. Totusi, perioada de decontare nu poate depasi un an.


ART. 155 Facturarea
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

Cititi si normele metodologice.

Va rog sa cititi si pagina cu nr. 7 din acest document:
[ link extern ]

Pentru prestarile de servicii decontate pe baza de lucrari, cum sunt lucrarile de constructii- montaj, facturarea se face la data confirmarii situatiilor de lucrari de catre beneficiarii acestora.

Dvs. ce doriti concret sa aflati? V-am explicat ca procedura a fost legala din partea organelor de control. Si vorbesc chiar in cunostinta de cauza, deoarece lucrez intr-o societate de constructii.
acum am toate documentele,prin act aditional se specifica,,sa factureze ,respectiv saa plateasca diverse sume din valoarea lucrarilor contractate,inainte de finalizarea acestora,,
SE intocmeste factura pe 17 03.2008 cu den,, avans lucrari,, si o factura pe 12 04 2008 cu den.,,lucrari constructie cf contractului ,,fara situatie de lucrari.
pe 5 062008 se intocmeste devizul final si receptia finala,fara sa se mai emita nici o factura si tot in iunie se scad materialele cf devizului./Cum tb sa se procedeze legal?
va multumesc f mult

Alte discuții în legătură

Constructii deviz si avans radu7705 radu7705 o societate factureaza in prima luna un avans de 100.000 +TVA pentru efectuarea unei constructii pe care o si incaseaza ( total incasat 124.000). In cursul ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila lucrari instalatii electrice mary_catalina mary_catalina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati. Am preluat o societate de curand care are ca obiect de activitate lucrari de instalatii electrice (mai executa si ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie POMKINSKI POMKINSKI La asociatia de proprietari s-a efectuat reabilitarea termica prin programul Primariei.Lucrarile s-au terminat de mai bine de zece luni si receptia nu este ... (vezi toată discuția)