Buna seara! Fac parte dintr-o asociatie cu un nr.de 13 scari 206 apartamente.La parterul blocurilor sunt spatii comerciale ale Consum Coop,si cateva private.Intrebarea mea este proprietarii acestor spatii nu platesc nimic catre asociatie? (cheltuieli administrative ,curatenie subsol?) Mentionez ca acestia nu au platit niciodata, iar daca este prevazut in lege unde si pe ce perioada putem incasa aceste sume? Multumesc@!
Toate spatiile dintr-un bloc indiferent ca este locuinta sau spatiu comercial terebuie sa plateasca cheltuieli pe cota parte indiviza conform ;
H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Art. 44. (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.); indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45. – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Este mai dificil sa ei cheltieli pe cota parte indiviza cu ani in urma dar iecepand de acuma puteti sa treceti si la cei cu spatiu comercial in functie de suprafata cota de reparatie conform hotararii de mai sus .
Chiar daca au contract separat cu furnizorii tot trebuie sa plateasca reparatiile la subsol si terasa,caldura spatii comune si pentru tevile care trec prin aceste spatii.
Se calculeaza pe cota-parte indiviza.
Am avut si noi asa o problema si am reusit sa recuperez pentru ultimii 3 ani caldura si schimbat tevile de apa calda si rece de la subsol.
Plata caldura
ivanvintilica
Locuiesc intr-un bloc racordat la incalzirea in sistem centralizat. Pe tronsonul unei scari in care am si eu apartamentul sunt singurul care am centrala ... (vezi toată discuția)