avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA MAJORARI SI PENALITATI TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

MAJORARI SI PENALITATI TVA

Buna ziua!!!!!!!!!!
Am o problema poate ma poate ajuta cineva.Un SRL aplatit cu intarziere TVA-ul in perioada 2002-2005.I s-au stabilit penalitati care dupa 3 ani au fost trecute in debit fara ca firma sa fie instiintata.Exista o lege, HG, ordonata care permite asta finatelor?
Daca da stiiti care anume?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lilicaa , utilizator 18:55, 17 Ianuarie 2012
marianau a scris:

Buna ziua!!!!!!!!!!
Am o problema poate ma poate ajuta cineva.Un SRL aplatit cu intarziere TVA-ul in perioada 2002-2005.I s-au stabilit penalitati care dupa 3 ani au fost trecute in debit fara ca firma sa fie instiintata.Exista o lege, HG, ordonata care permite asta finatelor?
Va multumesc.

O.G. 92/ 2003, republicata - Codul de procedura fiscala
marianau a scris:

Buna ziua!!!!!!!!!!
Va multumesc.

Ce interesante sunt intrebarile din cadrul acestei sectiuni!
Potrivit adagiului juridic "tempus regit actum", executarea silita a creantelor bugetare a fost reglementata de urmatoarele acte normative:
- O.G. nr. 11/1996;
- O.G. nr. 61/2002;
- incepand cu ianuarie 2004, Codul de procedura fiscala.
Intrucat vorbiti despre "penalitati", trebuie sa stiti urmatoarele: incepand cu 01.01.2006, data intrarii in vigoare a Legii nr. 210/2005, creantele bugetare sunt purtatoare numai de majorari de intarziere; anterior acestei date, creantele bugetare erau purtatoare de dobanzi si penalitati!
Finantele au la dispozitie, gratie dispozitiilor Codului de procedura fiscala, un termen de prescriptie de 10 ani in privinta recuperarii sumelor reprezentand T.V.A.
Atat somatia cat si titlul executoriu trebuiau sa fie comunicate societatii!
Gabriela Pintea a scris:

Finantele au la dispozitie, gratie dispozitiilor Codului de procedura fiscala, un termen de prescriptie de 10 ani in privinta recuperarii sumelor reprezentand T.V.A.

Potrivit art 88 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
In baza art 88 alin (2) din acelasi cod, termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.

In prevederile art. 23 alin 1 din codul de procedura fiscala, cu privire la nasterea creantelor si obligatiilor fiscale, se mentioneaza ca, daca legea nu prevede altfel, dreptul de creanta fiscala si obligatia fiscala corelativa se nasc in momentul in care, potrivit legii, se constituie baza de impu nere care le genereaza.
Potrivit alin. (1) se naste dreptul organului fiscal de a stabili si a determina obligatia fiscala datorata ( alin 2 al art 23 din cod).

Potrivit art 88 alin (3) din acelasi cod, dreptul de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala.
In conformitate cu prevederile art 88 alin (4) din cod, termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savârsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva.

In consecinta, in lipsa unei hotarari judecatoresti penale de condamnare ramasa definitiva, termenul de prescriptie extinctiva in aceasta materie este cel de 5 ani, calculat in conformitate cu prevederile art 88 alin ( 1) din c.pr.fisc.
Eu am intarzieri din 2007 in coace si la data de 31.08.2011 am calculate la debit atat dobanzi cat si penalitati de intarziere.
Pe titlul executoriu am niste sume, iar cei de la fisc mi-au comunicat alte sume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe locale badila steluta badila steluta exista o perioada in care sa se prescrie taxele la bugetul local ale unei societati . cit ma poate executa silit/ pt. ce perioada? va multumesc. (vezi toată discuția)
Prescriere datorii elmillor elmillor Buna ziua. Am fost administratorul SC. Societatea a avut 3 asociati cu 2% - 20 % si 78% - Eu am detinut 78% indeplineam si functia de administrator. ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie taxe si impozite omatcons omatcons Bună ziua Aş dori sa stiu ce act normativ stabileste termenul de prescriere a unei datorii fiscale privind impozitul pe terenul agricol din extravilan.:O (vezi toată discuția)