Gabriela Pintea a scris:
Finantele au la dispozitie, gratie dispozitiilor Codului de procedura fiscala, un termen de prescriptie de 10 ani in privinta recuperarii sumelor reprezentand T.V.A.
Potrivit art 88 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
In baza art 88 alin (2) din acelasi cod, termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.
In prevederile art. 23 alin 1 din codul de procedura fiscala, cu privire la nasterea creantelor si obligatiilor fiscale, se mentioneaza ca, daca legea nu prevede altfel, dreptul de creanta fiscala si obligatia fiscala corelativa se nasc in momentul in care, potrivit legii, se constituie baza de impu nere care le genereaza.
Potrivit alin. (1) se naste dreptul organului fiscal de a stabili si a determina obligatia fiscala datorata ( alin 2 al art 23 din cod).
Potrivit art 88 alin (3) din acelasi cod, dreptul de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala.
In conformitate cu prevederile art 88 alin (4) din cod, termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savârsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva.
In consecinta, in lipsa unei hotarari judecatoresti penale de condamnare ramasa definitiva, termenul de prescriptie extinctiva in aceasta materie este cel de 5 ani, calculat in conformitate cu prevederile art 88 alin ( 1) din c.pr.fisc.