avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Mi s-a semnat cererea de demisie la firma in care eu activam, dupa care am intrat in perioada de preaviz de 20 de zile. La 3 zile lucrate din perioada de preaviz, directorul vine cu o propunere de a semna o cerere care cuprinde urmatoarele
Domnule director, subsemnata...., va rog a-mi aproba ca in perioada preavizului solicitat sa nu ma prezint la serviciu. Va multumesc.
dupa care am pus data si nu am semnat. Pe aceasi hartie ceva mai jos
De acord ca in perioada de preaviz Dna... sa nu se prezinte la birou
semnat si stampilat de catre Director.
Acum apare intrebarea pot eu sa semnez asa ceva fara ca sa fiu trasa la raspundere mai apoi, conform legii 53/2003 a Codului Muncii, in care se prevede ca eu, angajatul, sa ma prezint in perioada de preaviz la locul de munca pe termen de 20 de zile conform demisiei? Si daca acest act este valabil daca nu i s-a dat nici un numar de inregistrare? Daca nu ma prezint la munca pe perioada de preaviz (presupunand ca voi semna aceasta hartie) mi se va plati salariul normal pe aceasta perioada de preaviz sau aceasta hartie prevede si neplata de catre angajator?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:36, 7 Aprilie 2012
Situatia dvs este cu dus-intors ... in cazul preavizului pentru demisie, asa ceva nu se poate face ... ...
1. Pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele, astfel incat acea cerere poate fi considerata ca o cerere de fara plata..

2. Propunerea trebuia sa vina din partea angajatorului si nu a dvs...iar rezolutia pusa lasa loc de interpretari.
1. Nu trebuie sa cereti dvs. sa nu veniti la serviciu in perioada de preaviz pentru ca in Codul muncii se prevede ca angajatorul este cel care poate renunta la preavizul acordat de dvs., in cazul demisiei:

Art.81
...
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
...

2. Angajatorul trebuie doar sa scrie pe notificarea dvs.: "Renunt la X zile de preaviz, CIM va inceta cu data de... conform art.81(7) din Codul muncii".


Daca nu ma prezint la munca pe perioada de preaviz (presupunand ca voi semna aceasta hartie) mi se va plati salariul normal pe aceasta perioada de preaviz sau aceasta hartie prevede si neplata de catre angajator?



Angajatorul este obligat sa va plateasca salariul pana la data incetarii raportului de munca .. daca se renunta la acea hartie si trebuie sa efectuati preavizul, atunci nerespectarea termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, ceea ce justifică sancţionarea dvs disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca prin demisie pacanele pacanele Buna ziua, Am o intrebare legata de demisie fara preaviz: as vrea incetarea contractului cu actualul angajator prin demisie cu preaviz 20 de zile. Angajator ... (vezi toată discuția)
Demisie -renuntare la termenul de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform ... (vezi toată discuția)
Demisie 81-4 alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu ma confrunt cu urmatoarea situatie., am un salariat care si-a dat demisia si care trebuie sa-si respecte termenul de preaviz, chiar daca este 20 de zile ... (vezi toată discuția)