Buna ziua,
Vreau si eu sa stiu cine mosteneste bunurile si datoriile in cazul in care un barbat in viata nu are copii,nu are sotie,nu a facut donatie si nici nu are testament.Mentionez ca are frati si surori,respectiv nepoti si nepoate.
Cand persoana decedata nu lasa un testament, mostenirea sa va fi impartita dupa principiile devolutiunii legale. Astfel, vor veni la mostenire toate acele persoane care au vocatie legala si efectiva la mostenire, conform ordinii claselor legale de mostenitori si a gradelor de rudenie.
Rudele sunt chemate deci la mostenire in ordinea claselor, ceea ce inseamna ca daca exista fie si numai un mostenitor din clasa I, atunci nici una dintre celelalte clase nu poate veni la mostenire. In lipsa clasei I de mostenitori sau in situatia in care reprezentantii acesteia sunt nedemni (deci nu pot veni la mostenire) sau au renuntat la aceasta, va veni la mostenire clasa a II-a de mostenitori.
Clasa I de mostenitori cuprinde descendentii defunctului si anume copiii, nepotii, stranepotii s.a.m.d, fara a se impune o limita in grad. Clasa I de mostenitori, atunci cand exista, exclude toate celelalte clase mai indepartate.
Clasa a II-a de mostenitori este alcatuita din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Primii sunt reprezentanti in fapt de parintii defunctului, iar urmatorii de fratii si surorile defunctului, pana la gradul al IV-lea inclusiv. Gradul al patrulea – cand se refera la frati si surori – include deci pe frati, copiii si nepotii fratilor.