Buna ziua,
am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea speta: proces prin care s-a solicitat iesirea din indiviziune (imposibila practic) dintr-o curte in care exista 3 proprietari (mostenitori) cu bucati de proprietate intercalate intre ei pentru care exista hotarire judecatoreasca de delimitare a proprietatii fiecaruia si o parte aflata in indiviziune care faciliteaza accesul fiecaruia in curte. Judecatorul a cerut petentului sa faca o expertiza prin care sa prezinte solutii pentru iesirea din indiviziune fara a afecta propritatile stabilite de instantele judecatoresti anterioare. Surpriza intervine in raportul de expertiza care nu face referire la hotaririle anterioare si nu se delimiteaza strict la partile aflate in indiviziune ci vine si redistribuie parti din proprietatile anterioare catre petent.
Intrebarea mea este daca exista posibilitea ca o proprietate sa fie redistribuita de catre judecator?
Raportul de expertiza sau expertul poate face asa ceva intr-un raport de expertiza? poate fi dat in judecata (desigur probabil separat) pentru tentativa de frauda ?
1.Expertul trebuie sa se refere in raportul de expertiza la toate obiectivele aprobate de instanta, sa lamureasca toate aspectele incluse in incheierea de sedinta, in scopul de a se ajunge la o justa solutionare a cauzei.
2.Daca expertul a omis sa raspunda la unele dintre obiective sau aspecte neclare, se pot face obiectiuni de catre parti.
Instanta poate dispune refacerea raportului de expertiza sau, daca situatia concreta o cere, suplimentarea cu noi obiective.
3.Daca lucrurile sunt in continuare neclare, expertul poate fi chemat in instanta, pentru a da lamuriri privind lucrarea efectuata chiar in sedinta publica.
4.Daca partile nu sunt multumite de respectiva expertiza pot cere efectuarea unei noi expertize de catre un alt expert. Se va plati un alt onorariu.
5.In final, daca partile nu ajung la o intelegere amiabila si nu incheie o tranzactie, judecatorul este acela care decide.
Raportul de expertiza nu are o pozitie dominanta in cadrul probelor, urmand sa fie coroborat cu celelalte probatorii administrate in cauza.
Asadar, judecatorul poate sa dea o solutie conforma cu rezultatele din raportul de expertiza, fie in totalitate, fie partial, fie sa inlature total aceasta expertiza si sa se bazeze pe celelalte probe din dosar.
6.Puteti face reclamatie impotriva expertului, dar nu stiu daca merita efortul (de timp, bani, stres). Dvs. decideti.
multumesc mult pentru raspuns!
dar este posobil sa fie afectate in acest proces de iesire din indiviziune partile de proprietate individuale (care nu sunt in indiviziune)? judecatorul ma poate obliga sa cedez o parte din proprietatea mea, asa cum scrie in raportul de expertiza?
Taxa expertiza
xp-kry
Speta in cauza este urmatoarea : 6 terenuri ( curte +locuinta) fac parte dintr-un teren care sunt in indiviziune . Proprietarul \\"A\\" doreste scoaterea din ... (vezi toată discuția)