avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare salariat - apt de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare salariat - apt de munca

Am citit de curand chestia asta : [ link extern ]

- eu am intrebat la Itm - de acolo am primit ( telefonic ) doua raspunsuri diferite , un inspector mi-a spus ca la angajare, trebuie sa trimit posibilul viitor angajat sa mearga la medicul de medicina muncii, un alt inspector mi-a spus ca intai angajatul imi aduce adeverinta de la medicul de familie, semnam contractul de munca si apoi vine partea cu medicina muncii.
Privitor la articolul de mai sus, asta ar presupune ca daca eu am interviu intr-un an cu 20 de persoane pentru o posibila angajare si toate acele pers. se razgandesc, din diverse motive, eu raman cu plata cheltuielii pt serviciul medicinii muncii pt acei angajati ?

As dori sa aflu cum ati procedat si daca ati trecut cu bine de control ITM .
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 16:35, 19 Aprilie 2012
La angajare se prezinta adeverinta de la medicul de famile. Se trimite apoi viitorul salariat la Cabinetul de medicina muncii cu care societatea are incheiat contract. Dupa revenirea rezultatului, in functie de concluziile medicului de medicina muncii se incheie contractul de munca.
Da, daca aveti 20 de persoane care se razgandesc, ramaneti inregistrat cu aceasta cheltuiala. Sunteti obligat de lege ca efectuarea analizelor si controlului la cabinetul de medicina muncii sa fie facute anterior incheierii contractului de munca.
In completarea lui Gabriela, art. 27 Codul muncii prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care sa ateste faptul ca persoana este apta pentru prestarea muncii respectiv. Nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.
Nu conteaza nr. candidatilor care se prezinta anual la interviuri in campaniile de recrutari organizate ,ci doar candidatii care au fost selectati in vederea angajarii si care vor fi trimisi sa efectueze si controlul medical pt. angajare.Putin posibil ca toti cei deja selectati sa nu fie si incadrati.
Dar daca dintre cei deja angajati o parte nu trec de perioada de proba ,nu inseamna acelasi lucru,ca cheltuiala se trece pe pierdere?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
1. - Intai faceti selectia candidatilor si dupa ce ati hotarat cui in incheiati CIM acea persoana
este trimisa sa-si faca controlul medical.
- Nu este nevoie de adeverinta medicala de la medicul de familie deoarece acesta nu are competente de medicina muncii si nu este autorizat pentru asa ceva.

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.

6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

7. Dosarele medicale se procura de la aceeasi sursa de unde se procura si dosarele de Protectia muncii si PSI si sunt asemanatoare cu acestea.

8. In cazul in care candidatul preferat nu este apt medical pentru postul respectiv il luati la rand pe cel de pe urmatorul loc in preferintele dvs.

9. Pentru mai multe informatii intrati pe sectiunea "Securitate si Sanatate in Munca" de pe acest forum.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru ajutor.

Acum sper sa nu am probleme, initial la angajare , angajatul aducea adeverinta de la medicul de familie , apoi dupa angajare venea partea cu medicina muncii.
Ciudat e ca cei de la ITM dau raspunsuri diferite .
Probabil pt. ca fiecare interpreteaza altfel :"ART. 27
(1) O persoanã poate fi angajatã în muncã numai în baza unui certificat medical, care constatã faptul cã cel în cauzã este apt pentru prestarea acelei munci."

Totusi daca acum am la angajat, dupa semnarea contractului de medicina muncii, adeverinta de la medic, fisa de la medicina muncii, ce se intampla cu art. urmator :"(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncã." ???

Alte discuții în legătură

Certificat medical la angajare andrei41 andrei41 Conform codului muncii, la angajare, persoana care solicita acest lucru trebuie sa prezinte un certificat medical din care sa rezulte ca este apta pentru ... (vezi toată discuția)
Nulitate cim ramy84 ramy84 Buna ziua, As dori sa aflu pareri privitoare la urmatoarea situatie: O societate comerciala a incheiat un contract individual de munca fara ca in ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)