Buna ziua,
As dori sa aflu pareri privitoare la urmatoarea situatie:
O societate comerciala a incheiat un contract individual de munca fara ca in prealabil sa solicite angajatului adeverinta medicala de la medicul de familie care sa ateste faptul ca acesta este apt pentru activitatea pe care o va desfasura. In conformitate cu prevederile Legii 53/2003 modificata, un astfel de CIM nu este valabil, nulitatea acestuia neputand fi acoperita prin solicitarea ulterioara a adeverintei medicale.
Solutia pe care o vad este aceea de a desface contractul de munca in conformitate cu art. 56 lit.e si de a incheia alt CIM. Ce parere aveti?
Va multumesc.
Codul Muncii prevede: "ART. 57 – Nerespectarea conditiilor legale necesare la incheierea contractului individual de munca (1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia. (2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor. (3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege."
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012 Alin Gon, Avocat
Va multumesc pentru raspuns.
Cunosc dispozitiile art. 57 al. 3 din Codul Muncii, cu toate acestea consider ca indeplinirea ulterioara a conditiei prezentarii unei adeverinte nu poate avea loc in aceasta situatie, intrucat aceasta trebuie sa fi fost eliberata obligatoriu inainte de data inceperii activitatii. Niciun medic de familie nu isi asuma riscul de a elibera o adeverinta cu data anterioara. De aceea consider ca art 27(1) care prevede aceasta conditie reprezinta o exceptie de la posibilitatea acoperirii nulitatii. Din cate stiu, in momentul modificarii Legii 53/2003 au fost abrogate dispozitiile care permiteau prezentarea certificatului medical ulterior incheierii CIM, astfel incat acesta ramane nul, chiar si in cazul prezentarii ulterioare a actului medical.
Incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator (art.17 din HG nr.355/2007)
Nu medicul de familie elibereaza certificatul (nu adeverinta cum spuneti dvs.) ci medicul de medicina muncii, cel contractat de angajator. Adeverinta de la medicul de familie nu este suficienta.
Ca sa fiti sigura incetati contractul prin acordul partilor si semnati altul.
Doamne fereste! Daca procedati la incetarea CIM se cheama ca ati indeplinit conditia?! Atunci chiar raman in aer contractele (adica nu aveti fisa de aptitudini). Adresati-va unui medic de medicina a muncii, duceti copie prima pagina CIM si rezolvati problema.
Va multumesc si apreciez timpul acordat.
Cred ca intr-adevar cea mai buna solutie este incetarea CIM si semnarea altuia. Stiu ca certificatul de la medicul de familie "apt pentru angajare" nu este suficient, insa din experienta cu ITM la acest document se refera art. 27. Intr-adevar exista incheiat un contract de prestari servicii intre societate si un cabinet de medicina muncii potrivit art. 182 si urmatoarele din Codul Muncii. Aceste fise de eliberate de medicul de medicina muncii pot fi emise si dupa angajare si se reinnoiesc anual.