avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nulitate cim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nulitate cim

Buna ziua,
As dori sa aflu pareri privitoare la urmatoarea situatie:

O societate comerciala a incheiat un contract individual de munca fara ca in prealabil sa solicite angajatului adeverinta medicala de la medicul de familie care sa ateste faptul ca acesta este apt pentru activitatea pe care o va desfasura. In conformitate cu prevederile Legii 53/2003 modificata, un astfel de CIM nu este valabil, nulitatea acestuia neputand fi acoperita prin solicitarea ulterioara a adeverintei medicale.
Solutia pe care o vad este aceea de a desface contractul de munca in conformitate cu art. 56 lit.e si de a incheia alt CIM. Ce parere aveti?
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
ramy84, utilizator
Cel mai recent răspuns: ramy84 , utilizator 07:24, 1 Octombrie 2012
asta opinasem si eu, insa ramy84 se pare ca nu ia in calcul aceasta varianta
Tocmai.Pentru primul raspuns am aplaudat :)
Ma refeream la incetarea CIM , nu inainte insa de a solicita angajatului certificatul medical despre care vorbeam, emis de medicul de familie, astfel incat acesta sa dateze inaintea incheierii noului CIM...contractul nu ramane in aer, intrucat se poate incheia din ziua imediat urmatoare incetarii celui vechi. Bineinteles implica intocmirea si a unor noi fise de aptitudini. Cat despre certificatul emis de medicul de medicina muncii (care se poate obtine ulterior angajarii), ITM considera ca acesta este distinct fata de certificatul emis de medicul de familie. De exemplu, intr-una dintre ocaziile in care a fost supusa unui control societatea a fost amendata pentru lipsa certificatului emis de medicul de familie desi fisa emisa de medicul de medicina muncii exista la dosar (asta se intampla inainte de modificarea Codului Muncii, cand adeverinta de la medicul de familie se putea totusi obtine si ulterior).
1. Medicul de familie nu are nici o legatura cu angajarea persoanei, decat daca medicul de medicina muncii solicita de la acesta o hartie cu existenta unor boli cronice.

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, mi-au fost folositoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)
Angajare salariat - apt de munca Mariralu Mariralu Am citit de curand chestia asta : http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6235/examenul-medical-la-angajarea-in-munca.html - eu am intrebat la Itm - de acolo ... (vezi toată discuția)
Probleme contract de munca miha859 miha859 Buna seara, am mai multe intrebari legate de contractul meu de munca, care nu cred ca este tocmai legal... 1. Nu am fisa de post, desi am inteles ca este ... (vezi toată discuția)