avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte notariale
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte notariale

Buna Ziua, caut de ceva vreme pe net informatii in legatura cu valabilitatea actelor notariale din terte tari la ambasadele si consulatele romanesti.

Concret:
La consulatele romanesti se cer invitatii pentru cetatenii non-UE pentru ca acestia sa poat aobtine viza romaneasca. De exemplu eu ma aflu acum in R. Moldova, am facut o invitatie la un notar local, insa la consulat mi s-a spus ca in conformitatea cu "legea" nu se accept adecat invitatii facute la un notar roman sau la consulat. Insa cand am intrebat conform carei "legi", numarul, data ,anul am fost poftit afara.
Eu , negasind acelact normativ, am impreisa ca de fapt se doresc doar acei 60 de euro pentru intocmirea invitatiei. Spun asta pentru ca din cate stiu , nu exista o lista cu tari ale caror acte notariale nu sunt recunoscute in romania. #-o
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 10:10, 10 Aprilie 2012
nu trebuie sa existe o lista de tari ale caror acte notariale nu sunt recunoscute.

pt ca un act autentic sa fie recunoscut de Romania trebuie ori sa fie facut la notar, ori la consulat, ori apostilat (daca statul respectiv este membru al acordului international privind apostilele - am uitat exact cum se numeste respectivul acord)
Sa inteleg ca e normal sa nu recunosti (accepti) o invitatie facuta in Moldova de un notar local pentru consulatul din aceiasi tara? Intreb pentru ca pana acum 2 ani erau acceptate fara mari probleme, mai ales ca erai de fata cand se depunea invitatia, deci se excludea falsul.
procedura la orice ambasada este apostila si taxa
relidaniela a scris:

procedura la orice ambasada este apostila si taxa


Nu am inteles de unde rezulta ca nu se accepta o invitatie facuta la notarul din tara respectiva!

APOSTILA este un certificat eliberat de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga, pentru actele oficiale intocmite în tara respectiva, care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Conventiei.

SCOPUL eliberarii apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizarii unor acte false in vederea producerii de efecte juridice.

Deci , avand in vedere ca invitatia se prezinta doar la consulat, nu e cazul sa o prezinti in alt stat membru al conventiei.
Scopul, nu are justificare, acea invitatie se cere pentru a demonstra oficialitatilor romane ca TU inviti persoana respectiva la tine, si nu este un fals, ori prin prezenta ta scopul s-a atins, confirmi ca omul e invitat de catre tine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
diaspora, utilizator
Daca declaratia a fost data la un notar care are Apostila de la Haga e perfect legala. Invitatia se traduce si se legalizeaza. Din pacate dupa ultimele evenimente cu moldovenii e de preferabil ca aceste invitatii sa fie date in fata unei autoritati romenesti pentru a nu mai plana suspiciuni cu privire la legalitatea acestora. Daca oricum nu aveti nimic de ascuns nu vad de ce sa nu o dati direct la aut. romanesti chiar daca achitati taxa de 60 de euro, ca doar si la notar platiti o taxa si la traducator deasemenea , si tot acolo ajungeti.

Alte discuții în legătură

Certificate constatatoare persoane juridice strãine - necesitã legalizare sau supralegalizare? ContSters22096 ContSters22096 o sc are 2 actionari, persoane juridice: - una cu sediul in cipru - una in Rep. Moldova. daca la diverse autoritati se solicita certificate constatatoare ... (vezi toată discuția)
E valabila procura italiana fara apostila? motoc18 motoc18 prietenul meu este plecat in italia si ma lasat sa_i vand masina (vezi toată discuția)
Infiintare srl 2 asociati straini ASKIM3GET ASKIM3GET Buna seara Am doi prieteni din Rep Moldova care vor sa-si deschida o afacere aici in Romania si vor ca eu sa ma ocup de infiintarea societatii. Ce acte pot ... (vezi toată discuția)