avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa la inventar imputata gestionarului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa la inventar imputata gestionarului

Prin Decizie de imputare emisa de catre conducerea bibliotecii pe baza documentelor specifice prezentate acesteia de carte comisia de inventariere (declaratia de inventar a gestionarului, proces verbal de constatre a lipselor, declaratii pe propria raspundere a a bibliotecarului gestiuonar, nota explicativa luata de catre comisia de inventariere gestionarului, angajamente ale bibliotecarului gestionar etc.) bibliotecarului gestionar i-au fost imputate documentele gasite lipsa prin decizie de imputare indicandui-se totodata si termenul de 30 de zile in care poate contesta decizia de imputare. Initial bibliotecarul gestionar consimte pe baza de declaratie proprie data comisiei de inventarieire sa plateasca lipsa din gestiune in urma inventarului din 2006 dar... lovitura acesta CONTESTA in 2008 (termen de judecata 19 decembrie), prin avocat, deciziia de imputare in temeiul Art.164, alin.2 si Art.270 (acesta invocat de catre noi in Decizia de imputare) din Codul Muncii (Legea nr.53/2003), fara a se tine seama de legile si actele normative legale in domeniu invocate de catre noi in Decizia de imputare (Legea nr.334/2002, Legea bibliotecilor, modificata si completata prin Legea 593/2004 si OG nr.26/2006 şi Ordinul ministrului culturii nr.2.062/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evidenţa, gestiunea şi inventarierea documentelor specifice bibliotecilor publice).
Intrebarea estet:
- Decizia de imputare este legala si conforma cu legislatia si actele legale in vigoare in domeniu?
- Art.164, alin.2 din Legea nr.53/2003 este aplicabil in situatia in care este vorba de "raspunderea patrimoniala a salariatului" fata de bunurile incredintate slariatului pentru buna si corecta desfasurare a muncii sale (conform Fisei postului)?
Orice interventie a d.vs va putea, cred, lamuri acest conflictl.
Cu pretuire,
Mara Gabriel
Cel mai recent răspuns: Mara Gabriel , utilizator 12:17, 30 Noiembrie 2008
Am o veste proasta si una buna.
Legea s-a schimbat de citiva ani, de cind s-a adoptat Codul Muncii.
Deciziile de imputare a lipsurilor din gestiune impotriva unui salariat au valabilitate
doar daca sunt constatate de instanta printr-o hotarire judecatoreasca.
Deciziile emise de angajator nu au nici o valoare daca nu sunt constatate/confirmate de instanta si nu ai un titlu executoriu. Cu o exceptie. Executarea de buna voie, prin conventie.
Asa este procedura acum.
Nu ai voie sa ii opresti din salariu fara titlu executoriu. Numai instanta poate hotari daca va fi executat din salariu
sau prin alte metode de executare, poprire, etc.

DAR ... DAR .... fii atent. Vestea buna.
Daca a fost de acord ... si si-a recunoscut fapta IN SCRIS ... inseamna ca ati stabilit prin CONVENTIE ca el sa plateasca pagubele. In acest caz, imputarea este corecta. Ati preintimpinat un proces printr-o tranzactie.

Intrebarea mea este : voi i-ati retinut din salariu niste bani? Cum ati acoperit pagubele?
De ce s-a razvratit dupa atitia ani? Ce valoare are paguba?

Gestionarii nu cad sub incidenţa dispoziţiilor Codului muncii privitoare la răspunderea patrimonială, în privinţa acestor categorii de salariaţi fiind aplicabile reglementări speciale, respectiv Legea nr. 22/1969.

Este admisibil acordul părţilor contractului individual de muncă pentru repararea prin bună învoială a prejudiciului.
Părţile contractului individual de muncă pot conveni prin bună-învoială asupra cuantumului despăgubirii şi modalităţii de reparare a prejudiciului.

Deci, daca a recunoscut si a fost de acord cu imputarea ... va pierde procesul.
Dar pregateste-te la detalii, nu stiu ce acte a semnat salariatul, daca a fost de acord cu plata ... metoda de plata ... etc.

Alberto Kurtyan

Potrivit Ordinului nr. 2062 din 9 iunie 2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evidenţa, gestionarea şi inventarierea documentelor specifice bibliotecilor publice , documentele de constatare a pagubei produse, rămase definitive, au calitatea de titlu de creanţă, respectiv de titlu executoriu.
Cheltuielile efectuate de bibliotecă pentru recuperarea pagubei produse (cheltuieli poştale, taxe de timbru, formulare tipizate etc.) se suportă de cel care a produs paguba.
Multumesc mult pentru interventie.
Deci:
- la Declaratia de inventar a declarat ca nu are lipsuri;
- la finalul Inventarului Comisia de inventariere i-a luat o Nota explicativa. Prin aceasta bibliotecarul gestionar recunoaste ca a lipsit de locul de munmca cat si superficialitatea de care a dat dovada la locul de munca si a cerut mai multe terme de recuperare a documentelor lipsă din gestiune. Nici unul dintre termene nu a fost respectat pentru ca in final sa fie de acord sa le plateasca conform Legii nr.334/2002 (Legea bibliotecilor), modificata si completa prin L.nr.593/2004 şi OG nr.26/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventarierea unei gestiuni Mara Gabriel Mara Gabriel cum sa procedeze un angajator in situatia in care exista suspiciuni privind gestionare incorecta a gestiunii incredintate atunci cand gestionarul refuza ... (vezi toată discuția)
Cum va proceda angajatorul ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! În urma inventarierii anuale la bibliotecă, comisia de inventariere a constatat lipsa unor bunuri din Fondul documentar închis ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu floringherasim floringherasim Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema: am fost angajat in perioada septembrie 2010-octombrie 2010 ca reprezentant vanzari la o societate. In primul ... (vezi toată discuția)