avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O terta persoana , poate fi chemata in judecata ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O terta persoana , poate fi chemata in judecata ca intervenient fortat?

SPETA.
In timpul casatoriei, soti construiesc un imobil pe terenul unui tert, au avut consimtamantul acestuia, insa au edificat fara forme legale. DIVORTEAZA si la partaj se solicita de catre una din parti, chemarea in judecata a tertului pe terenul caruia sa edificat respectiva constructie, pentru a fi obligat la plata unei SULTE, creante fata de fosti soti in cote de 50% pt fiecare. Cum catalogati situatiea, ADMISIBILA sau NEadmisibila? Se mentioneaza ca respectivul bun imobil NU are nici un fel de titlu de proprietate fiind efectuat fara AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE de fosti soti cu cheltuiala acestora din veniturile comune ale acestora. Se mai arata ca respectivele bunuri materiale de constructi ce au servit la edificarea respectivei case au fost bunuri mobile achizitionate de soti in timpul casatoriei invocanduse dispozitiile art 30 si urm din Codul fam. este sau nu o cale de revendicare a unui drept fata de tertul pe terenul caruia sa edificat respectivul bun?
Neavand autorizatie se va constata mai intai dreptul de proprietate asupra constructiei in favoarea sotilor. Sotii pot pastra bunul si vor plati un drepot de superficie pentru teren proprietarului acestuia. Sotul care nu dobandeste in natura partea sa de imobil va primi sulta de la celalalt sot.Proprietarul terenului nu este obligat sa pastreze imobilul .(vezi art, 581 si urm Noul Cod Civil )
Nu este o cale de revendicare.

Obiectul procesului este partaj de bunuri comune si nu revendicare.

Nu se poate schimba obiectul cererii de chemare in judecata.

Este admisibila introducerea in cauza a proprietarului terenului fie ca intervenient fortat fie interventie in interes propriu din partea acestuia.

Personal, consider ca mai corect ar fi o cerere de interventie in nume propriu din partea proprietarului terenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ContSters86398 ContSters86398 bun ziua as dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul socrului-pe numele acestuita Daca ar fi sa ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate + partaj (casã) nina49 nina49 Bună la toti Vă rog să mă ajutati ,am din nou nevoie de sfaturile voastre . Sotul a mostenit un lot de pămînt de la bunica ,unde am începăt să ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie barbie22 barbie22 buna ziua , inante de casatorie sotul meu a dobandit un teren prin donatie. acum noi ne-am casatorit si vrem sa construim o casa pe cel teren. as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)