avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

vreau sa incep partajul si am nevoie sa stiu daca as avea ceva de castigat. inainte de casatorie, am avut o casa, casa cu care am facut schimb ptr apartamentul in care stau acum, din 1989. in actele pe care le am, scrie ca eu vand acea casa si apoi, in cel de al 2lea act, ca apartamentul il cumpar impreuna cu sotul meu. in mod normal , s'a facut un schimb de locuinte atunci, casa mea valorand o suta de mii, si apartamentul 124 de mii, deci 24 de mii a ramas sa preluam noi contractul si sa platim in rate la cec. intrebarea mea este...dupa 26 de ani de casnicie, as putea castiga mai mult decat el? daca sa zicem ca apartamentul ar fi evaluat la 1 miliard, cu cat dau pe avocat, taxe, etc....cam care ar fi partea mea? poate ma sfatuieste cineva . multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:56, 16 Aprilie 2012
Sigur ca veti castiga mai mult, asta pentru simplul fapt ca aveti o contributie mult mai mare la achizitionarea respectivului apartament. Pentru a ajunge la cel mai bun rezultat contactati un avocat care sa va asiste in procedura medierii. Ceretii avocatului sa introduca cererea partajului in instanta apoi accesati procedura medierii. Sansele de solutionare prin mediere sunt de 97,31% iar costurile vor fi cele mai mici posibile. In aceasta varianta taxele de timbru judiciar se restituie in cazul in care au fost platite, costul efectiv fiind doar onorariu avocatului si al mediatorului (onorarii insumate ce vor fi sub jumatate din taxa de timbru).
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
gi-jane2, moderator
Calea simpla ar fi sa apelati la un mediator si sa incercati sa ajungeti la o intelegere cu fostul sot, urmand sa incheiati o tranzactie.
Ideal ar fi ca acesta sa recunoasca ca partea cea mai mare din banii platiti pe imobil au fost avansati de dvs. prin vanzarea acelei locuinte, ce era bun propriu.

Daca nu recunoaste, va trebui sa va adresati instantei, urmand sa demonstrati sa o parte din pretul noii locuinte a fost avansat de dvs si doar o mica parte a fost platita (in cote egale sau nu) ulterior, impreuna cu fostul sot.

Pentru a cere cota majorata la partaj trebuie sa timbrati corespunzator, daca nu faceti tranzactie.

Daca veti imparti in mod egal bunurile comune, taxa ar fi de 3% din valoarea actuala a acestora.

Initial veti plati o taxa provizorie, iar dupa efectuarea unei expertize de specialitate, veti completa aceasta taxa de timbru.

Daca nu veti reusi sa demonstrati ca aportul dvs. a fost mai mare la dobandirea locuintei, pierdeti taxa de timbru, iar bunurile se impart in cote egale de cate 50%.

La partaj se impart toate bunurile comune pe care le enumerati in cererea de chemare in judecata, cota fiecaruia dintre soti aplicandu-se la intreaga masa partajabila, nu pentru fiecare bun in parte.

Onorariul avocatului difera de la un cabinet la altul, de la un oras la altul, functie de complexitatea cazului.

Sfatul meu este totusi sa apelati initial la un mediator, deoarece reduceti cheltuielile (de bani, timp si stres), instanta returnandu-va inclusiv taxa de timbru daca veti face tranzactie.


Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
ContSters241434, utilizator
Ma bucur ca exista un avocat care recomanda procedura medierii. Ma bucur si mai mult ca mediatorul ii recomanda justitiabilului sa apeleze initial la un avocat pentru ca apoi sa parcurga procedura medierii. Aceasta recomandare se bazeaza pe doua motive: 1. justitiabilul fiind asistat de avocat isi va cunoaste drepturile si va sti sa negocieze corect; 2. doar in cazul in care exista un proces pe rol se aplica art. 63 alin. 2 din Legea 192/2006 cu privire la restituirea taxei de timbru (in cazul partajului fiind 3% din valoarea masei partajabile).
Sigur ca mai ramane ceva. Ramane sa cautati avocatul potrivit. Cand mergeti la avocat sa-l angajati intrebati-l cat va costa redactarea cererii de partaj, cat va costa sa va asiste la sedinta de mediere. Contactati si un mediator si vedeti care este onorariul acestuia pentru a avea posibilitatea sa faceti comparatii.
as avea cum sa formulez cererea de partaj cerand fostul meu imobil?
era vorba de o casa cu 600 mp ce valora dupa revolutie mult mai mult decat apartamentul in care locuim acum
se poate cumva lucrul acesta?
la salariul meu de 530 ron, ma bag intr'o lupta mai mare decat imi pot permite , insa fostul sot exclude orice mediere, etc
singura lui oferta fiind 600 mil, si nu imi pot permite sa cumpar alta locuinta din acesti bani
de aceea nu mi se pare deloc corect ca eu avand o casa sa raman cu 600 mil, si el sa ramana cu apartament de 3 camere

Alte discuții în legătură

Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 8 ani de la divort doina33ro doina33ro Am divortat in 2006 cu intelegerea de a face partajul pe cale amiabila in proportii egale,dar se pare ca verba volant... Am achizitionat in 1997 un apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)