avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CUM E POSIBIL ASA CEVA ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CUM E POSIBIL ASA CEVA ?

"Curtea de Casatie italiana a decis ca o mama de etnie roma care cerseste pe strada cu propriul copil nu poate fi condamnata pentru exploatare de minori, pentru ca "un asemenea comportament face parte din traditia culturala" a romilor."

[ link extern ]

"Justitia nu poate "penaliza comportamente care intra in traditia culturala a unui popor."

Nici nu stiu ce sa mai comentez in legatura cu subiectul acesta; mi se pare incredibil ce s-a intamplat.

Sunt in stare de soc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:38, 1 Decembrie 2008
Eu cred ca Curtea de Casatie din Italia a avut teama de CEDO.
Parerea mea este ca HOTARAREA inaltei instante este in conformitate cu jurisprudenta CEDO.
Italia cam a maltratat romii.
Pe de alta parte, nu vad o exploatare de copii daca ,,un asemenea comportament face parte din tarditia culturala a romilor;;

DACA mama isi trimitea propriul copil la cersit si ea statea acasa va spun ca ea ar fi fost condamnata cu totata traditia roma si cu toata teama de CEDO.
CEDO nu are nimic cu romii nici intr-un sens si nici in altul.
Daca era vorba de o infractiune in mod sigur o condamna justitia italiana.Etnia nu avea nicio relevanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Sunt student la drept (an 2 ubb cluj) si daca nu ma insel acesta este recurs in interesul legii ceea ce inseamna ca aceasta decizie va avea repercursiuni in viitor; e strigator la cer sa spui ca cersitul e traditia culturala a unui popor, oricare ar fi acela. Azi cerseste cu el, maine il trimite singur (dupa ce il educa cum si ce sa faca, cultural vorbind).

Asa inteleg italienii ca trebuie integrati romi ?

Iar CEDO exista exclusiv pentru a intensifica discriminarea pozitiva fie ea benefica sau nu ? Altfel spus, toate instantele nationale trebuie sa aiba o "temere reverentioasa" fata de CEDO ?

Daca o italianca ar fi cersit impreuna cu copilul sau n-ar mai fi functionat "principiul" ales de Curtea de Casatie Italiana pentru ca cersitul nu reprezinta traditia culturala a poporului italian. Cum e posibil ca in cadrul aceluias stat cetatenii sa fie judecati dupa principii si legi diferite ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
december, utilizator
#-o ce s-ar intampla daca justitia romana ar condamna in acelasi fel " colindul colindatorilor din seara de craciun" pe motiv ca ar reprezenta o forma " mascata" de cersit . Oare n-ar disparea traditia domnule student?
aditabora a scris:

#-o ce s-ar intampla daca justitia romana ar condamna in acelasi fel " colindul colindatorilor din seara de craciun" pe motiv ca ar reprezenta o forma " mascata" de cersit . Oare n-ar disparea traditia domnule student?


Foarte interesanta paralela dumneavoastra si un argument interesant; dar recititi va rog ceea ce am adaugat la raspuns.

Situatia ar fi asemanatoare daca statul roman ar interzice colindatul de craciun altor etnii decat cea romana sau ar permite manifestarea lui doar unora; ceea ce nu e cazul.
Practic in momentul de fata in Italia, doar cetatenii de etnie roma au "dreptul" sa cerseasca impreuna cu copiii lor.

Ba mai mult,
1. articolul din codul penal care sanctiona cersitul cu amenda penala sau chiar inchisoare a fost abrogat fiind inlocui cu amenda contraventionala (in legea Romana, banuiesc ca si in legea Italiana)
si
2. Femeia nu a fost acuzata pentru cersit ci pentru exploatare de minori
3. Colindatul de craciun chiar daca ar fi o cersetorie mascata nu reprezinta nici macar contraventie deoarece in acest caz este vorba despre o cutuma; la fel cum persoanele care fac gauri in urechi fetitelor minore nu sunt acuzate pentru vatamare corporala si la fel cum parintii nu sunt acuzati de lipsire/privare de libertate atunci cand scopul este educarea copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
december, utilizator
Devine din ce in ce mai interesant, criteriile de extindere a principiilor de drept, la fel romii erau si hoti de cai apartinea culturii lor, asta ar insemna sa acceptam si furtul ca traditie culturala, ori legalizam peschesu, ciubucul l primit de la turci intrucat apartine culturii lor, sau este legal sa cumparam postul, functia etc.

Ca principiu de drept este inadmisibil o solutie pronuntata pe criteriul posibilitatii sanctionarii de catre CEDO nu mai este un criteriu obiectiv .

Alte discuții în legătură

Pareri despre cedo aaee aaee [b]Nu vi se pare ca in ultima vreme daunele platite victimelor sunt cam mici iar timpul de 5-6 ani in care se rezolva cauzele e cam lung, ar trebui sa se ia ... (vezi toată discuția)
Proces castigat de despagubiri in cuantum enorm de mic ContSters193672 ContSters193672 O persoana a castigat in italia un proces de despagubiri in urma detentiei injuste de 336 zile domiciliar si 55 carcera. Au calculat italienii 50mii euro, ceea ... (vezi toată discuția)
Sentinta finala la casatione italia CIULEILACRAMIOARA CIULEILACRAMIOARA Buna ziua ! Locuiesc in italia , sunt convivente cu un barbat italian. In urma unei sentinte definitive gratie a unei erori judiciare a Curtii de Casatie-Roma, ... (vezi toată discuția)