avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Transferul dintr-o asociatie de proprietari in alta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Transferul dintr-o asociatie de proprietari in alta asociatie de proprietari

Intrucit in TG NEAMT au fost infiintate unele asociatii de proprietar pe criterii politice, fara respectarea legii (fara acordul proprietarilor,fara organizarea adunarilor generale de constituire, fara alegerea conducerii acestora ,etc.) ,foarte multi proprietari ,peste 70-80 % dintr o scara sau bloc cu contorizari separate si fara proprietati comune ce nu pot fi delimitate vor sa plece din aceste asociatii si vor sa adere la alte asociatii care respecta legea si administreaza corect . Ca exemplu ,toti proprietarii din blocM6 cu 2 scari vor ,,transferul" de la asociatia de proprietari Bpim la asociatia Vasile Alecsandri .Cum se poate realiza din punct de vedere legal acest lucru , deoarece in legea 230/2007 nu este specificat acest lucru, iar asociatia Bprim refuza predarea situatiei soldurilor Blocului desi proprietarii au semnat un act de aderare la asociatia Vasile Alecsandri?
Nu ati gasit raspunsul in Legea 230/2007 pentru ca dv. priviti asociatia de proprietari ca pe o organizatie creata pe criterii politice, ceea ce este total eronat.

Asociatiile de proprietari se constituie pe bloc, pe scara de bloc, pe mai multe cladiri si are ca scop administrarea proprietatii comune in care fiecare proprietar are o particica, asa numita cota-parte indiviza.
Nu poti sa-ti iei cota-parte indiviza in spate si sa pleci cu ea in alta cladire, la alta asociatie.


Criteriul politic este o informatie folclorica. Nicio instanta nu acorda personalitate juridica unui conglomerat de proprietari numai pentru ca ii uneste interesul politic.

Cu alte cuvinte nu puteti sa va transferati nici dv., nici alti proprietari, la alta asociatie.
Puteti insa sa va reorganizati si sa va alegeti conducerea asociatiei pe criterii gospodaresti pentru ca aceasta conducere are ca atributii conferite de Legea 230/2007, pe baza careia se infiinteaza asociatiile de proprietari, administrarea proprietatii comune, adica acea parte care leaga apartamentele intre ele, subsol, terasa, holuri, scara interioara, ascensor, instalatii pentru utilitati, fatada blocului etc.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
elga50, moderator
Independent de vointa proprietarilor acestia nu se pot "transfera" in anumite proportii 70-80% dintr-o scara sau bloc,avand in vedere ca la baza calculului consumului individual de intretinere se afla factura de consum utilitati care se comunica lunar de catre furnizor beneficiarului,respectiv asociatia de proprietari de la care proprietarii doresc sa se transfere
Eventualul transfer al anumitor proprietari la alte asociatii de proprietari,urmare lipsei facturii consum utilitati ,lipsa index individual utilitati ,ar avea drept consecinta imposibilitatea calcularii cotelor acestora de intretinere
MihaiAmihailesei a scris:
toti proprietarii din blocM6 cu 2 scari vor ,,transferul" de la asociatia de proprietari Bpim la asociatia Vasile Alecsandri .

Avand in vedere ca toti proprietarii, asa cum spuneti, vor ceva, cu siguranta ca se poate, dar in anumite conditii.
O cale de a iesi din vechea asociatie este infiintarea unei asociatii de proprietari doar a blocului dumneavoastra, pe cele 2 scari. Probabil ca acum blocul dv face parte din asociatia Bprim care cuprinde mai multe scari sau blocuri. Asa o sa aveti asociatia dumneavoastra.
O alta cale ar fi ca blocul dv format din cele 2 scari sa se desprinda din asociatia Bprim si sa se comaseze cu asociatia Vasile Alecsandri.
In ambele situatii trebuie ca dumneavoastra sa faceti o adunare generala si pe baza de semnatura cu datele proprietarilor pe un tabel sa hotarati exact ce vreti sa faceti, sa alegeti in comitet care sa se ocupe de gestionarea acestei hotarari.
Dar inainte de a hotari dumneavoastra sa va uniti cu asociatia de alaturi, trebuie ca acea asociatie sa faca adunare generala si sa hotarasca tot pe semnatura si tabel nominal, ca sunt deacord sa intrati in asociatie cu ei.
Cu hotararile in mana mergeti la judecatorul delegat (e bine sa mergeti chiar si inainte) sa va indrume ce acte trebuie sa mai pregatiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la plata cheltuielilor quiras quiras Avem situatia urmatoare: -locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ,am contract individual la apa ,electricitate,gunoi,gaze etc.cat despre incalzire....centrala ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative pentru blocurile cu centrale termice Ilinca1958 Ilinca1958 In blocul in care locuiesc, toate apartamentele au centrale termice. Blocul este debransat de la reteaua comuna de termoficare si gaz. La asociatia de ... (vezi toată discuția)
Drept de vot in adunarea generala Monitulescu Monitulescu Buna ziua, Imi poate spune cineva in ce masura pot conta voturile in cadrul Adunarii Generale si daca proprietarii pot fi alesi in structurile de conducere ... (vezi toată discuția)