As dori sa aflu daca e posibil ca dupa ce am implinit 18 ani sa primesc pensie alimentara din partea unui parinte care a renuntat la custodie cu 4 ani in urma.Nu am primit niciodata pensie alimentara din cauza situatiei ostile dintre parintii mei,rezultand ca in cele din urma parintele in cauza sa refuze sa plateasca.Planuiesc sa merg la universitate(din cate am inteles trebuie sa fiu studenta ...cred)si chiar am nevoie de sprijin material ;tinand cont ca nu am fost niciodata apropiata cu persoana in cauza ma tem ca e nevoie sa recurg la metode mai drastice pentru a obtine minimul necesar.
Daca urmati cursurile unei universitati ( preferabil cursuri de zi )si nu va intretineti prin munca, va puteti actiona in judecata parintele si, daca nu mai are si alti copii in intretinere, veti primi 1/4 din venitul sau lunar net
Dacă regula în materie este că obligaţia de întreţinere a părintelui faţă de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepţional, copilul este îndreptăţit la plata pensiei de întreţinere de către părinte, în situaţia în care dovedeşte faptul că îşi continuă studiile sau îşi desăvârşeşte pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.
Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.