avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara major

As dori sa aflu daca e posibil ca dupa ce am implinit 18 ani sa primesc pensie alimentara din partea unui parinte care a renuntat la custodie cu 4 ani in urma.Nu am primit niciodata pensie alimentara din cauza situatiei ostile dintre parintii mei,rezultand ca in cele din urma parintele in cauza sa refuze sa plateasca.Planuiesc sa merg la universitate(din cate am inteles trebuie sa fiu studenta ...cred)si chiar am nevoie de sprijin material ;tinand cont ca nu am fost niciodata apropiata cu persoana in cauza ma tem ca e nevoie sa recurg la metode mai drastice pentru a obtine minimul necesar.
Cel mai recent răspuns: Ruv , utilizator 10:09, 17 Octombrie 2012
Daca urmati cursurile unei universitati ( preferabil cursuri de zi )si nu va intretineti prin munca, va puteti actiona in judecata parintele si, daca nu mai are si alti copii in intretinere, veti primi 1/4 din venitul sau lunar net
Va multumesc de raspuns.Are insa un minor in grija,presupun ca suma va fi mai scazuta.
Da, in acest caz procentul maxim e de 16.5%
Dacă regula în materie este că obligaţia de întreţinere a părintelui faţă de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepţional, copilul este îndreptăţit la plata pensiei de întreţinere de către părinte, în situaţia în care dovedeşte faptul că îşi continuă studiile sau îşi desăvârşeşte pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.

Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
si persoana in cauza,paratul,poate sa atace juridic decizia?adica sa nu fie de acord sa-mi ofere pensia?fiindca la asta ma astept...

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare ContSters284944 ContSters284944 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un copil in varsta de 20 de ani, student in anul I, si nu a mai primit pensia alimentara de 3 luni, de cand a intrat la ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere la doi copii majori mateiniko mateiniko Buna seara.As dori sa aflu daca copii sunt la facultati private mai beneficiaza de pensie alimentara?din prima casatorie am doi copii care acum au varsta de 20 ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)