avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un copil in varsta de 20 de ani, student in anul I, si nu a mai primit pensia alimentara de 3 luni, de cand a intrat la facultate. Ce poate face sa primeasca in continuare pensia alimentara, intrucat nu stie adresa tatalui, acesta nu a mai tinut legatura cu copilul de 10 ani. Legea il poate obliga sa plateasca? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:15, 19 Noiembrie 2013
tatal trebuie actionat in instanta de copil pentru prelungirea pensiei de intretinere pana la finalizarea cursurilor...instanta il va cita la adresa de domiciliu...
Aveti o hotarare prin care tatal sa fie obligat la plata pensiei pana la finalizarea studiilor ?
Ziceti ca nu a mai primit pensie de 3 luni, dar a primit pana acum 3 luni ?


A primit pana in luna august 2013. Nu stiu exact ce scrie in hotararea mea, dar stiu ca asa scrie in lege, ca este obligat sa plateasca pana la finalizarea studiilor.
E important ce scrie in hotarare, sa stiti daca il puteti executa silit sau aveti nevoie de alta hotarare. Sa stiti legea e bine, dar nu suficient, aveti nevoie de o hotarare data bineinteles, in baza legii..
Dacă regula în materie este că obligaţia de întreţinere a părintelui faţă de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepţional, copilul este îndreptăţit la plata pensiei de întreţinere de către părinte, în situaţia în care dovedeşte faptul că îşi continuă studiile sau îşi desăvârşeşte pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.


Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
Recomanda


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt divortata am 2 copii in custodie.cel mare a implinit 18 ... Emes Emes Sunt divortata am 2 copii in custodie.cel mare a implinit 18 ani .A intrat la facultate.E drept ca tatal lui sa nu mai plateasca pensie alimentara?Dupã ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara major Ruv Ruv As dori sa aflu daca e posibil ca dupa ce am implinit 18 ani sa primesc pensie alimentara din partea unui parinte care a renuntat la custodie cu 4 ani in ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani? mariniucsimona mariniucsimona buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal ... (vezi toată discuția)