avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere la doi copii majori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere la doi copii majori

Buna seara.As dori sa aflu daca copii sunt la facultati private mai beneficiaza de pensie alimentara?din prima casatorie am doi copii care acum au varsta de 20 si respectiv 19 ani carora le dau pensie alimentara,m-am recasatorit si mai am un copil de 10 luni .In momentul de fata sunt in crestere copil si i-au o indemnizatie de 1380 lei cum se calculeaza ca la cel de 20 de ani mi s-a cerut 1/6 si la celalalt 16,5 vreau sa stiu si eu cat inseamna in procente 1/6si din ce suma se calculeaza.si daca se tine cont de celalalt copil de 10 luni care il am in grija.Cum trebuie sa procedez
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:45, 9 Martie 2017
1/6 înseamnă 16,66%
Dacă nu mai lucrați în prezent, vă puteți raporta la salariul minim net pe economie.
Legea prezentă nu vă obligă să vă raportați la indemnizația de creștere a copilului, dar raportat la salariul minim net va trebui să-i ajutați și pe studenți.
Nu contează dacă sunt facultăți de stat sau private, ci contează dacă cursurile frecventate sunt la zi, nu la frecvență redusă.
Le plătiți numai dacă au frecvența la zi.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
Buna seara,
1. Conform Art. 529 C.civ.
Cuantumul întreţinerii
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Aceasta pensie se datoreaza, conform Art. 499 cod Civil
Obligaţia de întreţinere
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Asa ca, atata timp cat sunt studenti trebuie sa le platiti acea pensie de intretinere.
Totusi, sunt copiii dumneavoatra si puteti sa fiti mandru de ei.
1/6 = 0,16666
16,65% = 0,16665
deci acelas lucru.
La trei copii, jumatate din salariu inseamna tot 1/6 de copil sau 16,66% din TOATE veniturile dumneavoastra NETE.
La cei 2 copii le dau 33%dar as vrea sa știu dacă acum eu m-am recăsătorit și am un copil care are 1 an acum si este în grija mea se micșorează pensia celor 2 copii care sunt majori? Vreau sa știu dacă se tine cont de cel mic
Vi s-a raspuns, dar nu cititi cu atentie.
Pt 2 copii, platiti pensie 1/3, dar daca aveti 3 copii, pensia ce ar trebui s-o platiti ar fi de 1/2 din salariu, asta inseamna ca primilor 2 tot 1/3 le revine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară vatavumihaela vatavumihaela Bună ziua, în urma divorțului minora primește 200 lei pensie alimentara. Fostul soț s-a recăsătorit și are 2 copii minori ai lui și încă unul tot ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Costel1977 Costel1977 Buna ziua, În situația actuală plătesc pensie alimentara pentru 2 minori 33% din venitul net iar fosta sotie m-a dat în judecată pentru recalculare ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara danabi danabi Buna ziua! In urma divortului, fiica si fiul meu au primit cate 16,5% pensie alimentara din venitul tatalui . Daca unul dintre copii s-a angajat si nu i se ... (vezi toată discuția)