as dori sa mi se dea o explicatie in legatura cu un caz juridic. am fost judecat de doua ori de instanta judecatoriei si tribunalul in ambele cazuri a casat sentinta. a treia oara am fost judecat din nou, si fata de sentinta aplicata am declarat recurs. acum vad ca mi sa inaintat dosarul direct la curtea de apel, cand in mod initial eu stiam ca urmeaza a doua instanta a tribunalului. imi poate da cineva un raspuns in aceasta privinta? va multumesc tuturor celor care imi vor raspunde
Este vorba de Legea 202/2010. Pt infractiunile care se judeca in pima instanta la judecatorie, recursul se judeca direct la Curtea de Apel daca pt acea insfractiune actiunea penala se pune in miscare din oficiu si nu la plangerea prealabila.
depinde data la care a fost savarsita infractiunea.
daca vorbim de o infractiune savarsita pana la intrarea in vigoare a legii 202/2010 adica inainte de 25.11.2010 atunci trebuie sa puneti in vedere instantei ce va judeca recursul ca dvs trebuie sa beneficiati de legea cea mai favorabila , ori, daca va judeca pe legea noua pierdeti o cale de atac ceea ce nu este corect.
Nu este vorba de legea penala mai favorabila in acest caz referitor la instanta care are competenta sa judece cauza.
In cazul dat dosarul va fi supus numai recursului chiar daca anterior s-a judecat in apel si s-a ajuns din nou in fata primei instante.
Se aplica legea in vigoare in acest caz si nu legea veche.
bine dar astfel imi dispare o cale de atac si voi fi nevoit astfel sa nu pot face apel.... cum este posibil asta ca o cauza care are ca si fond instanta judecatoriei sa nu primeasca decat posibilitatea unui recurs la curtea de apel?... va multumesc
Si inainte de Legea 202/2010 anumite hotarari puteau sa fie atacate tot numai cu recurs.
Apelul este o exceptie. Nu sunteti cu nimic dezavantajat deoarece in recurs nu sunteti limitat de motivele de recurs puteti invoca si alte motive pt a avea parte de un proces echitabil.
De asemenea Constitutia si Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevad in mod obligatoriu doua grade de juristictie, de care oricum aveti parte.