avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vreau sã-i dau în judecatã pe agenti pentru abuz, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vreau sã-i dau în judecatã pe agenti pentru abuz, pe vînzãtoare pentru furt si agresiune si pe sefa magazinului pentru instigare. Cum aflu datele lor personale?

Intru în autoservire. La casă vînzătoarea vrea să mă percheziționeze, eu refuz (legea nu zice că vînzătoarele au drept de percheziție). Vînzătoarea îmi reține banii, deci FURT. Apoi mă agresează, încercînd să mă percheziționeze, deci AGRESIUNE. În acest caz, sun la 112. Agenților de poliție foarte inteligenți nici prin cap nu le trece s-o ia la întrebări pe vînzătoare pentru furt și agresiune, ci mă percheziționează pe mine FÃRÃ MANDAT și mă amendează pentru tulburarea ordinii publice! Am contestat amenda, dar, în același timp vreau să-i dau în judecată pe agenți pentru abuz, pe vînzătoare pentru furt și agresiune și pe șefa magazinului pentru instigare. Cum aflu datele lor personale, ca să știu pe cine dau în judecată? Am făcut o sesizare la poliție, dar răspunsul e că ei furnizează datele personale „doar la solicitarea unităților de Parchet sau a instanțelor de judecată”. Eu cui să mă adresez? Ideea e că nu știu cum le cheamă pe acele persoane, deci cineva trebuie să facă o investigație.
Cel mai recent răspuns: sorein , utilizator 21:30, 27 Aprilie 2012
Pentru cele intamplate puteti sa formulti plangere penala la politie...insa daca nu cunoasteti numele persoanelor in cauza nu este obligatorieu sa le mentionati...ci doar sa indicati imprejurarile in care s-au petrecut evenimentele
Poate să-mi răspundă cineva? Am explicat clar că poliția nu vrea să reinvestigheze cazul și nu vrea să-mi dea date despre hoață. În acest caz, ce soluție am ca să știu pe cine dau în judecată (datele de identificare ale hoaței)? Cui să mă adresez, dacă poliția nu vrea să-și facă treaba? Aș dori tare mult un răspuns competent (nu unul la plesneală) de la un specialist care măcar știe să-și scrie limba maternă la calculator.
Deci dvs. ati intrat in magazin si ati fost perchizitionata la iesirea din magazin( din mesajul dvs. nu se intelege asa, insa la intrare nu prea ati fi avut de ce sa fiti perchizitionata).
Era un magazin dotat cu camere de supraveghere? ce anume au invocat agentii si vanzatoarea in momentul incercarii de a va perchizitiona? V-au acuzat de sustragerea vreunui bun ?
Daca asa au stat lucrurile, si daca au vazut ceva pe camera, au urmat procedura standard, in cazuri de gen.
Daca existau camere , iar dvs,. ati sustras ceva, ei pot dovedi . Nu stiu in acest caz ce ati putea obtine, in cazul in care depuneti plangere.
Daca insa ati fost controlata abuziv si vi s-au retinut bani fara vreun temei justificat, ati putea incerca sa va faceti dreptate.
Cata vreme insa ne prezentati faptele atat de succint, obtineti sfaturi la fel de succinte.Iar cand cineva isi rupe din timp pentru a va raspunde, ar trebui sa fiti, in opinia mea, mai respectuoasa. Faptul ca dvs. ati folosit diacritice iar consultantul care v-a raspuns anterior nu a folosit diacritice, nu inseamna ca nu isi cunoaste limba materna.
Cat despre datele de identificare ale celor pe care ii acuzati, ele pot fi obtinute de catre organele de cercetare penala.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Subscriu la părerea legally_aid, nimeni nu e obligat să vă răspundă, iar dacă cineva are bunăvoința să o facă ar trebui să-i fiți recunoscător(oare).

1. Pentru faptul că agenți v-au percheziționat FÃRÃ MANDAT nu puteți depune plângere pentru abuz deoarece pentru percheziția corporală NU e nevoie de mandat. Totuși pentru a efectua percheziția corporală agenți au nevoie de un motiv temeinic.

„Jurisprudenta CEDO arata perchezitionarea pe strada fara un motiv temeinic este o incalcare a Art. 8 din Conventie (Gillan si Quinton vs. Marea Britanie)”

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...


2. În privința infracțiunii de FURT eu personal consider că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracțiunii;
Art. 208. - Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Nu cred ca vânzătoarea (nu vînzătoarea) a urmărit să-și însușească suma de bani care v-a reținut-o.


Eventual împotriva ei ați putea înainta organelor de poliție o plângere pentru: Purtare abuzivă
Art. 250. - Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
    Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
    Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
    Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
    Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

  Art. 258. - Dispoziţiile art. 246-250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.

Art. 147. - Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
    Prin "funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.


Dar plângerea trebuie să o faceți în termen de 2 luni de la data săvârșirii faptei și trebuie să o puteți proba pentru că în caz contrar, în cazul în care procurorul dă NUP (neînceperea urmăririi penale) ați putea fi acuzat de: Denunţare calomnioasă
Art. 259. - Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
    Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
    Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
3. Dacă doriți să depuneți plângere la poliție, mergeți la organul de cercetare penală competent (cel de la locul săvârșirii faptei) și acesta este obligat să vă înregistreze plângerea chiar dacă nu aveți datele de identificare ale persoanei...este să suficient să oferiți detalii care să ducă la identificarea acesteia (magazinul unde lucrează, ziua și ora în care a fost săvârșită fapta, detalii legate de aspectul fizic, etc).

Eu vă sugerez să discutați cu un avocat și împreună să decideți dacă merită sau aveți ceva șanse cu o astfel de plângere...totul depinde și de probele pe care le aveți.
Însă dacă ați fost surprins cu ceva la dvs.(bunuri din magazin neachitate) sau ați avut un comportament recalcitrant (motiv pentru care ați și primit amenda pentru tulburarea ordinii și liniștii publice) nu cred că veți avea șanse de reușită, ba mai mult s-ar putea să vă înrăutățiți situația.



Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
sorana_sabau, utilizator
Este foarte greu sa aveti succes in Romania cu un astfel de proces.
In Romania nu exista parghii legale efective care sa ajute cetateanul.
Puteti chema in judecata firma respectiva intrucat este vorba de o fapta comisa de o persoana angajata.
De aici ati putea incepe procesul, dand in judecata firma deoarece aceasta poate raspunde pentru fapta angajatei.

Inteleg ca la perchezitia corporala nu s-a gasit nimic.
Tot in civil ar trebui actionati in judecata si politistii.
Puteti chema in judecata Ministerul Administratiei si Internelor.
Veti putea folosi aceeasi varianta expusa mai sus cu firma.
Fara avocat nu cred ca aveti sanse sa va descurcati iar cu avocat va indic sa cititi primul paragraf scris de mine.

Alte discuții în legătură

Am sustras din carrefour produse in valoare de 948 lei .a fost ... Loredana20234 Loredana20234 Am sustras din Carrefour produse in valoare de 948 lei .A fost chemata politia si apoi mi s-au luat amprentele.Nu am mai avut antecedente penale... e posibil ... (vezi toată discuția)
Furt Cristina Ifrim Cristina Ifrim Stimati colegi d epe forum, daca un angajator descopera ca un salariat fura din unitate si nu doreste sa cheme Politia dar il cerceteaza disciplinar poate ... (vezi toată discuția)
Retinut de agentul de paza mariusbt1 mariusbt1 cat timp are voie sa te retina agentul de paza.pana la venirea politiei.ă10-15 minute?si daca politia vine dupa 30 minute sau 1 ora,iar tu in acest timp ... (vezi toată discuția)