Subscriu la părerea legally_aid, nimeni nu e obligat să vă răspundă, iar dacă cineva are bunăvoința să o facă ar trebui să-i fiți recunoscător(oare).
1. Pentru faptul că agenți v-au percheziționat FÃRÃ MANDAT nu puteți depune plângere pentru abuz deoarece pentru percheziția corporală NU e nevoie de mandat. Totuși pentru a efectua percheziția corporală agenți au nevoie de un motiv temeinic.
„Jurisprudenta CEDO arata perchezitionarea pe strada fara un motiv temeinic este o incalcare a Art. 8 din Conventie (Gillan si Quinton vs. Marea Britanie)”
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
2. În privința infracțiunii de FURT eu personal consider că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracțiunii;
Art. 208. - Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia,
în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Nu cred ca vânzătoarea (nu vînzătoarea) a urmărit să-și însușească suma de bani care v-a reținut-o.
Eventual împotriva ei ați putea înainta organelor de poliție o plângere pentru:
Purtare abuzivă
Art. 250. - Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Art. 258. - Dispoziţiile art. 246-250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.
Art. 147. - Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Prin
"funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi
orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.
Dar plângerea trebuie să o faceți în termen de 2 luni de la data săvârșirii faptei și trebuie să o puteți proba pentru că în caz contrar, în cazul în care procurorul dă NUP (neînceperea urmăririi penale) ați putea fi acuzat de:
Denunţare calomnioasă
Art. 259. - Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
3. Dacă doriți să depuneți plângere la poliție, mergeți la organul de cercetare penală competent (cel de la locul săvârșirii faptei) și acesta este obligat să vă înregistreze plângerea chiar dacă nu aveți datele de identificare ale persoanei...este să suficient să oferiți detalii care să ducă la identificarea acesteia (magazinul unde lucrează, ziua și ora în care a fost săvârșită fapta, detalii legate de aspectul fizic, etc).
Eu vă sugerez să discutați cu un avocat și împreună să decideți dacă merită sau aveți ceva șanse cu o astfel de plângere...totul depinde și de probele pe care le aveți.
Însă dacă ați fost surprins cu ceva la dvs.(bunuri din magazin neachitate) sau ați avut un comportament recalcitrant (motiv pentru care ați și primit amenda pentru tulburarea ordinii și liniștii publice) nu cred că veți avea șanse de reușită, ba mai mult s-ar putea să vă înrăutățiți situația.