avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj daca nu s-a pronuntat inca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj daca nu s-a pronuntat inca sentinta la tribunal pentru o firma care se afla in pragul falimentului?

Tin sa mentionez ca vin din concediu ingrijire copil, am facut o cerere de incetare a suspendarii contractului de munca si de reluare a activitatii cu trei saptamani inainte de inplinirea varstei de doi ani a copilului. Mi s-a comunicat ca firma se afla in insolventa sau cel putin asa mi s-a spus... Am cerut decizia de incetare a suspendarii c.i.m si decizia de concediere ca sa pot depune actele pentru ajutorul de somaj in perioada aceea de 10 zile dupa implinirea varstei de 2 ani a copilului, adica 8 aprilie 2012. Acum am primit o amanare a actelor pe motiv ca asteapta sentinta de la tribunal si ca fara aceasta eu nu pot face nimic. Este normal ce se intampla? Si in cat timp de pronunta aceasta sentinta care eu nu stiam pana astazi de asa ceva...cand am insistat sa mi se dea actele sa le pot depune pentru somaj saptamana aceasta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 9 Aprilie 2012
1. Banuiesc ca este vorba de hotararea judecatoreasca prin care este declarata reorganizarea judiciara sau falimentul unitatii.

2. Dar pana atunci angajatorul trebuie sa respecte prevederile legale si sa va reprimeasca la serviciu sau sa va concedieze daca a desfiintat locul de munca.

3. Faceti urgent o sesizare la ITM.
Societatea in momentul de fata numai functioneaza, decizia de concediere o astept si eu impreuna cu decizia de incetare a suspendarii c.i.m si cu adeverinta de vechime, dar acum ma amana pe motiv ca asteapta sentinta de la tribunal. Ce pot face in acest moment ca sa pot beneficia de somaj?
Ati depus o solicitare in scris catre angajator sa va elibereze aceste documente? ...
Potrivit HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor , cu completarile ulterioare , art.8 alin.3 lit.a si b din hotararea mai sus mentionata , coroborat cu art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 republicata, “la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, precum si copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul de evidenta si din dosarul de personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”

Daca faceti sesizare la ITM ar trebui sa atasati si o copie de pe aceasta solicitare prin care dovediti refuzul acestuia de a va elibera astfel de documente .... in caz contrar, ITM-ul va invoca prevederile legale mai sus mentionate si va va trimite la angajator sau la lichidator.
1. V-am recomandat sa sesizati ITM pentru a-l convinge pe angajator sa respecte prevederile legale.

2. Emiterea deciziei de concediere si inmanarea documentelor pentru inscrierea la Agentia de Somaj nu au legatura cu primirea sau nu a hotararii judecatoresti.
ITM-ul nu are cum sa-l convinga pe angajator sa respecte legea , atata timp cat nu se face dovada incalcarii acesteia ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara theofilius theofilius la data de 01.10.2012 mi am dat demisia din functia de hidrolog la firma la care am lucrat pe motivul ca nu mi am luat salariul timp de 5 luni. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Neacordarea deciziei de incetare a locului de munca roxana88 roxana88 buna ziua. mi-am depus lichidarea la zi am semnat am fost de acord ambele parti dar a trecut mai mult de 1 luna in care m-au tot amanat cu decizia de incetare ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)