Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema:
- pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la Bucuresti. Luni seara am primit un telefon de la angajator prin care am fost informat ca a doua zi dimineata eu si toti colegii sa ne prezentam la prima ora la serviciu.
Ieri dimineata am avut surpriza ca patroana sa ne anunte ca a venit sa incarce totul intr-un tir si sa inchida punctul de lucru.
Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot sa fac in acest moment deoarece actele de incetare a CIM vor veni foarte greu de la ea ?
Nu trebuia sa semnez o incetare a contractului de munca? este valabila doar semnatura angajatorului?
Cum ma sfatuiti sa procedez ?
Daca se inchide pct de lucru inseamna ca veti fi concediati. Vi se vor trimite deciziile de concediere, decizii care produc efecte de la data comunicarii.
Conf art 75 alin 1 CM persoanele concediate beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
Conf art 77 CM decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
Conf art 67 CM salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Trebuie vazut si termenul in care se comunica decizia de incetare. Puteti face o reclamatia la ITM in sensul ca nu sunteti primit la munca, desi c.i.m. nu a incetat si nici decizia de concediere nu v-a fost comunicata, si mai puteti invoca atat la ITM cat si in instanta neplata salariului in perioada in care nu ati fost primit la munca.
reclamatii la ITM si actiune in instanta pentru neplata salariului, neprimirea la locul de munca, necomunicarea vre-unui act prin care raporturile de munca au fost suspendate, incetate, sanctioinat etc.. nu este complicat.
Pentru neprimirea la munca solutia este actiunea in instanta.
Pentru necomunicarea unui act cu privire la executarea , suspendarea , incetarea sau modificarea c.i.m. , ITM-ul controleaza numai dupa ce se face dovada ca s-a solicitat in scris angajatorului asa ceva.
Pentru neplata salariului ITM-ul constata si nu obliga.
Concediere
simona435
Buna ziua,
Am fost angajata cu data de 08.10.2015 cu contract de munca pe perioada nedeterminata, iar pe data de 04.01.2016, angajatorul a venit la inchiderea ... (vezi toată discuția)