la data de 01.10.2012 mi am dat demisia din functia de hidrolog la firma la care am lucrat pe motivul ca nu mi am luat salariul timp de 5 luni.
vreau sa stiu dupa cate zile imi pot primi decizia si cartea de munca si banii aferenti perioadei cat am lucrat la aceasta firma
dupa ce mi am depus demisia am luat legatura cu directorul de la firma la care am lucrat si imi tot zice ca acum nu are bani sa imi dea si cu actele si cartea de munca ma amana de aproape o luna de zile
In cazul demisiei nu exista un termen reglementat de Codul muncii prin care angajatorul sa fie obligat sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m insa potrivit art. 8 alin. 3 din HG 500/2011:
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b)copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Refuzul constituie contraventie si se sanctioneaza de catre inspectorii ITM cu amenda de la 300 la 1000 lei.
In legatura cu drepturile salariale restante, acestea trebuiau platite la incetarea c.i.m dar, daca nu vi le-a platit, numai cu o actiune in instanta impotriva angajatorului vi le puteti recupera. Faceti si o sesizare la ITM in acelasi timp.
In carnetul de munca nu se mai scrie dupa data de 01.01.2011 .. angajatorul este obligat sa va inmaneze adeverinta de vechme pentru perioada lucrata dupa aceasta data si pana la data incetarii c.i.m.
In practica, drepturile salariale nu se platesc la incetarea raportului de munca , ci la data stipulata in c.i.m. pentru efectuarea acestora.
Art. 166 C.mun.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Pentru neplata salariului puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta.
Solicitati in scris angajatorului sa va elibereze : decizia de incetare a c.i.m., adeverinta de vechme si adeverinta de somaj.
Daca in termen de 15 zile de la data inregistrarii solicitarii nu primiti aceste documente , atunci sesizati ITM-ul.
Demisie
ale2012
buna ziua.sotul meu a lucrat la legume si fructe adica mai pe scurt la un economat,acolo timp de un an nu ai concediu,concediu medical sau o zi libera dar ... (vezi toată discuția)