avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau fals?Asta e intrebarea!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau fals?Asta e intrebarea!

Va rog sa-mi spuneti ce credeti despre situatia in care sunt.Astfel: Am lucrat o perioada de timp la un angajator,figuram in Revisal,dar mi s-a comunicat sa plec.Eram in perioada de proba,stiu ca nu trebuie sa justifice hotarirea.M-am angajat in alta parte,am lucrat si acolo pina cand firma a inceput sa aiba probleme si,din nou fara servici:((.Stiind ca ma incadrez in randul celor care pot primi somaj am solicitat angajatorului anterior documentele legale (si drepturile salariale la zi).Pe scurt,nu am obtinut hartiile si am sesizat ITM-ul.Raspunsul? "Ati plecat din firma cu demisia in baza art 55.b!!!". Fac mentiunea ca nu am semnat nici o cerere de demisie,nu am primit nici o decizie de incetare a activitatii,nimic! Cum 55.b?
Ce ma sfatuiti sa fac,mi se pare halucinant ce mi se intampla? Va multumesc anticipat.
Trebuie sa actionati in instanta pe angajator pentru a se anula acea decizie de incetare a c.i.m. ... actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca . actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Decizia nu trebuia sa aiba "ca baza" cererea mea de demisie in baza art.55.b?Nu am facut o astfel de cerere...:(

Si inca ceva,decizia nu trebuie comunicata si fostului angajat?

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Incetarea c.i,.m. cu acordul partilor sau prin demisie va trebui sa aiba la baza o cerere din partea salariatului ... in lipsa acesteia , teoretic nu se poate emite decizia de incetare a c.i.m. ...

In multe situatii , comunicarea deciziei de incetare a c.i.m. nu este prevazuta in Codul Muncii ... insa, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, depuneti o solicitare scrisa la angajator sa va inmaneze un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m.. refuzul acestuia poate fi semnalat ITM-ului.
Am facut aceasta cerere inainte de a reclama la ITM.Nu am primit decat un raspuns sec cum ca mi-am dat demisia si atat.Ar fi utila o vizita la ITM? Pot obtine mai multe informatii sau ma duc degeaba?
La ITM veti primi raspuns doar cu ce articol v-a incetat raportul de munca, deoarece dupa 01.01.2011 nu se mai depun spre vizare acte privind incheierea, executarea, modificarea şi incetarea contractelor individuale de munca.

De asemenea, la ITM puteti sesiza din nou ca ati facut solicitare scrisa catre angajator sa va elibereze un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m. si acesta a refuzat sa va inmaneze un astfel de document.

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim m_3 m_3 Buna ziua. In urma cu aproximativ o luna am depus o cerere de demisie la firma de contabilitate cu care lucreaza angajatorul. Nici pana astazi angajatorul nu ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare a contractului de munca dorianztd dorianztd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati ,acum cateva luni am incetat contractul de munca cu vechiul meu angajator,intre timp m-am mutat in alt oras,si acum mi-am ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare contract de munca andreea_roxana andreea_roxana buna ziua, pe 22 ianuarie mi-am dat demisia de la locul de munca si nu am primit nici acum decizia de incetare. imi puteti spune daca este un termen limita de ... (vezi toată discuția)