avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... agent imobiliar inlesneste achizitionarea unui ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

agent imobiliar inlesneste achizitionarea unui apartament "la negru"

Un agent imobiliar care a convenit sa intermedieze achizitionarea apartament la mica intelegere dar nu duce tranzactia pana la sfarsit poate actiona in instanta? Mi s-a spus ca banca nu imi va aproba creditul dar mi-a spus ca se va ocupa. Cand banca nu mi-a acordat creditul nu mi-a oferit o solutie. Nu emite pretentii financiare chiar daca initial a solicitat o suma de bani pentru serviciile lui. Ameninta cu actionarea in instanta! Ce pot sa fac?
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
oanatibi, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanatibi , utilizator 06:31, 10 Aprilie 2012
daca contractul semnat este pe reprezentare generala si are temei sa ma dea in judecata pot invoca faptul ca am vazut apartamentul cu alta agentie inainte de a-l vedea cu ei? Sau faptul ca nu mi-au oferit informatii care sa permita incheierea tranzactiei?
Stati ca nu mai inteleg. Din primul mesaj am inteles ca tranzactia nu s-a incheiat. Acum spuneti ca tranzactia s-a incheiat, insa nu in totalitate datorita lui. Adica ati facut dumneavoastra rost de bani de altundeva si ati platit, nu din creditul de care ati discutat initial. Aici pot interveni niste chichite, daca nu aveti contractul, nu pot decat sa speculez. Contractele de intermediere pe care le-am vazut pana acum sau le-am redactat eu pentru agentii contineau cateva prevederi care, in mare stipulau ca:
- datorati comision agentiei daca ati incheiat achizitia cu clientul prezentat de dansii, indiferent de forma de plata
- atat cumparatorului cat si vanzatorului le era interzis prin contractele semnate sa faca tranzactia eludand agentia imobiliara (adica sa trateze direct intre ei)
- erau prevazute si clauze penale acolo (adica o prevedere prin care se stipula, de la inceput, cuantumul despagubirii pe care clientul ar fi platit-o agentiei daca ar fi incercat sa insele).

Dat fiind ca nu aveti contractul si nu stim ce clauze contine (contractele alea nu sunt standard si de aia orice contract trebuie bine citit, negociat si pastrat) nu putem decat sa speram ca nu vrea nimic.
Asa incat tineti-va tare (incercati totusi sa obtineti copie dupa contract), cereti sa mergeti impreuna la politie pentru clarificari si, eventual, amenintati usurel cu niste tambalau in presa locala, care le-ar aduce publicitate proasta.
oanatibi a scris:

daca contractul semnat este pe reprezentare generala si are temei sa ma dea in judecata pot invoca faptul ca am vazut apartamentul cu alta agentie inainte de a-l vedea cu ei? Sau faptul ca nu mi-au oferit informatii care sa permita incheierea tranzactiei?

Daca invocati ceva, trebuie sa dovediti. Puteti dovedi?
pot dovedi ca am vazut apartamentul cu o alta agentie anterior am contract semnat cu ei si fisa de vizionare. am platit diferenta pe care nu mi-a dat-o banca din alte surse dupa cum scrie si pe contractul de vanzare cumparare. Ce actiune juridica poate intreprinde acum somatie de plata sau ma cheama in instanta?
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
oanatibi, utilizator
da, din pacate nu am contractul. sunt disperata... proprietarul nu a semnat contract cu ei. 3 agentii aveau apartamentul la vanzare. cum se decide ca clientul ar fi incercat sa ii insele?

Alte discuții în legătură

Comision abuziv ionelgheonea ionelgheonea Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)
Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)