avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare de mana

Se presupune ca o persoana a donat o casa inainte sa aiba copii La un an dupa aceia a infiat un copil cu toate drepturile adica copilul a luat numele celor care l au infiat iar ca parinti cei care l au infiat
Donatia a cazut automat?
Sa deschis actiune de anulare a donatiei dar persoana careia i sa donat casa sustine ca are un contract de vanzare cumparare de mana cu doi martori si niste chitante postale cu care zice a trimis banii vanzatorului
ce sanse am sa mi recapat casa?
Cel mai recent răspuns: aniela 2 , utilizator 22:27, 22 Septembrie 2012
Cine sunteti, ce calitate aveti?
Daca puneti problema cu "se presupune", cu donatie sau vanzare, chitante, nu se intelege prea mult.
Cine a deschis actiune de anulare a donatiei?
Incercati sa fiti mai exact in detalii, daca vreti un raspuns concret.
Buna seara
Din cate am inteles userul are calitate de fiica. Fiind infiata, are toate drepturile, in speta fiind mostenitor rezervatar. Inteleg ca userul a atacat actul de donatie in instanta.
Daca persoana sustine ca are chitanta de mana semnata in fata a doi martori prin care ar fi cumparat imobilul, ar trebui sa o si depuna la dosar. Nu este chiar atat de simplu sa obtina o hotarare care sa rina loc de act autentic de v-c. Trebuie sa demonstreze ca pretul a fost achitat integral, etc. Mai mult, in prezent va judecati pentru anularea donatiei iar daca nu a invocat chitanta de mana prin cerere reconventionala, nu prea aveti ce discuta.
Succes
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
mobexport, utilizator
Actele de instrainare pe care le-au facut parintii inainte de nasterea (infierea) unui copil nu mai pot fi anulate pe motiv ca nu s-a respectat rezerva succesorala a copilului.
Care copil, cand la acea vreme nu exista?
Beneficiarul chiar daca nu dovedeste cu acte ca este cumparator, ci simplu donatar, acea donatie nu "cade automat" la aparitia ulterioara a unui copil in viata donatorului.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
In principiu, donatia este revocata de drept daca donatorul fara copii dobandeste un copil dupa incheierea donatiei (art.836 C.civil)

Problema aplicarii art.836 in cazul dobandirii unui copil prin adoptie este controversata atat in doctrina, cat si in jurisprudenta.
eu am fost infiata si am deschis actiune de anulare donatie

Alte discuții în legătură

Act de donatie Hantig Gina Hantig Gina Înainte de a cumpara casa soțul a făcut la motariat cu unul din părinți decedat acum un act de donație precum ca iar fi dat o suma de bani pentru a-l ... (vezi toată discuția)
Plangere penala ContSters222775 ContSters222775 Am descoperit ca un martor a depus maturie mincinoasa intr-un proces civil pentru anularea certificatului meu de mostenitor (am dovezi scrise care infirma ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie indreica indreica Buna ziua. Sunt cumparator cu prima casa. Banca mi-a acceptat dosarul dar acuma am dubii in a semna sau nu contractul deoarece abia acuma notarul-vanzatorului ... (vezi toată discuția)