avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

Buna ziua. Sunt cumparator cu prima casa. Banca mi-a acceptat dosarul dar acuma am dubii in a semna sau nu contractul deoarece abia acuma notarul-vanzatorului mi-a adus la cunostinta despre ce inseamna"donatia". Situatia: Parintii-donatori au donat fiicei-donatara un apartament. Fiica mi-l vinde mie. In contract scrie: "subsemnatii donatori, declaram ca nu avem alti susceptibili rezervatari si instistam in perfectarea prezentului contract de donatie. Prezenta donatie se face fara scutire de raport". "Subsemnata donatara declar ca sunt de acord ca in cazul predecesului subsemnatei imobilul mai sus mentionat sa reintre in proprietatea donatorilor" .
Intrebarile mele:
* ce ar trebui sa treaca notarul-vanzatoarei in contractul de vanzare cumparare sau intr-un aditional la donatie (?) astfel incat sa am garantia ca devin propritara deplina a apartamentului.
* daca apare un copil infiat acesta poate ataca donatia si implicit contractul de vz-cump? Ce se poate intampla?
Ce ma sfatuiti? Sa cumpar in baza acestui act de donatie?
Cel mai recent răspuns: mcristi2004 , utilizator 14:14, 16 Februarie 2016
In primul rand faptul ca donatia se face fara scutire de raport inseamna ca , in cazul in care intervin motive de revocare a donatiei aceasta va fi supusa raportului , deci actul va fi anulat!
In al doilea rand , in cazul in care fiica care a primit prin donatie imobilul decedeaza inaintea parintilor , donatia se revoca, imobilul reintrand in patrimoniul parintilor!
Eu sincer va spun ca nu stiu cum banca v-a aprobat dosarul! B-)
In fine ...mie unul mi se par prea mari riscurile , mai ales ca discutam despre o locuinta cumparata nu in scop de revanzare ci de a locui in ea!
Mai ganditi-va!
:)
Multumesc!
Exista vreo solutie? Eu vreau sa cumpar
Intrucat nu exista alte rude care ar putea cere raportul donatiei si intrucat totusi riscul ca fiica sa decedeze inainte parintilor este relativ redus , puteti cumpara! Insa exista un procent de risc care presupune ca actul va putea fi atacat intr-o anumita situatie(decesul fiicei inaintea parintilor)
Eu unul nu as cumpara! Dar acest lucru este mai putin relevant!
Repet , ati afirmat ca banca v-a aprobat dosarul , deci dintr-un punct de vedere sunteti acoperit!:)
"fara scutire de raport" inseamna ca la decesul parintilor, donatara va trebui sa readuca la masa succesorala c-val bunului primit ca donatie, ceea ce nu inseamna ca se va anula actul, ci ca la impartirea intre mostenitori a averii parintilor, din partea ce i se cuvine ei se va scadea apartamentul.
De ex, daca lasa mostenire acesti parinti donatori inca 2 apartamente, si au doi copii, fiica beneficiara a donatiei nu va primi 1 apartament intreg, ci numai inca o jumatate de apartament, raportandu-se alaturi de cele doua apartamente si apartamentul donat ei in timpul vietii de parinti, si primind in total deci, fiecare dintre cei doi ipotetici copii cate 1,5 apartamente.
Daca ar fi fost o donatie cu scutire de raport, nu s-ar mai fi tinut cont de ea la impartirea mostenirii parintilor, si fiecare copil ar fi primit cate un apartament - deci ea ar fi fost avantajata.

Singura problema este cu revenirea imobilului in proprietatea donatorilor in cazul unui predeces al donatarei - e o conditie rezolutorie a contractului, si dvs. cumparati sub conditie.

In locul dvs. as insista pentru incheierea unui act aditional la contractul de donatie care sa elimine aceasta conditie rezolutorie a contractului de donatie ( predecesul beneficiarei donatiei).
Scutirea de raport nu va afecteaza pe dvs. ca si cumparator, pentru ca pretul platit de dvs. pe imobil va inlocui bunul donat - raportul donatiilor este pentru reglarea conturilor intre comostenitori.
Conform art. 855 C. civil, donatarul care a instrainat bunurile donate trebuie sa faca raportul bunurilor dupa valoarea acestora la momentul mortii donatorului. In niciun caz nu va afecteaza pe dvs.
In orice caz, din clauzele donatiei rezulta ca donatorii nu au alti mostenitori rezervatari ( inteleg ca este copil unic donatara), astfel ca oricum, daca fiica le supravietuieste, este mostenitoarea legala a intregii averi.
Multumesc!
Deci ar trebui facut un act aditional la contractul de donatie. Acesta ar trebui mentionat si in contractul de vanzare-cumparare, ca si act care sta la baza achizitiei. Creditul a fost aprobat in baza contractului de donatie. Sper sa nu fie problema.

Dar. Din partea ce i se cuvine ei i se va scadea apartamentul. Dar daca apartamentul este singura mostenire? Ea cum il aduce la impartirea averii? Banii s-au cheltuit. In acest caz al doilea mostenitor poate ataca donatia pentru a primi si el ceva?

Alte discuții în legătură

Contract de dezmembrare si donatie ...atacabil? andre85 andre85 SPETA: contract de dezmembrare si donatie incheiat intre 1. 'A' si satia 'B' in calitate de copartajanti si donatari, si: 2.X (fiica lui A si B ) in ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau vanzare cumparare! david ciprian david ciprian va rog sa-mi spuneti si mie cam cat m-ar costa pentru o suprafata de teren intravilan de 500 m.p. in caloare de circa 15000 de euro, un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)